Andrahandskontrakt

Vad är ett andrahandskontrakt?

Ett andrahandskontrakt innebär att du inte hyr direkt från bostadsägaren. Man hyr alltså en lägenhet som tillhör någon annan under en tillfällig tid. Det är möjligt att hyra bostadsrätter, hyresrätter och hus. Det är alltid personen som sitter som förstahandshyrestagare som är ansvarig för lägenheten, oavsett om den är uthyrd i andrahand. 

Sök bostäder i hela Sverige

Vad är fördelarna med ett andrahandskontrakt?

Fördelar med ett andrahandskontrakt är bland annat att det bidrar till flexibilitet, både för en hyresgäst och hyresvärd. Eftersom bostadsmarknaden i Sverige har en större efterfrågan på bostäder än vad marknaden kan erbjuda, finns det alltid människor som är redo att hyra. Som hyresvärd kan du alltså avtala ett andrahandskontrakt med en hyresgäst om du ska bo eller studera på annan ort under en period eller om du ska testa på att bo med en partner. Som hyresgäst bringar det flexibilitet eftersom du kan ordna ett boende på relativ kort notis om du skulle behöva.

Vad ska man tänka på när man skriver andrahandskontrakt?

När man ska skriva ett andrahandskontrakt, finns det fler saker som man ska tänka på. Ett andrahandskontrakt skall inkludera både hyresgästen och hyresvärdens fulla namn, adress, telefonnummer och andra kontaktuppgifter. Kontraktet ska också specificera vilken bostad som andrahandskontraktetet gäller, vad syftet med uthyrningen är, om den är möblerad eller ej, vilken period som uthyrningen gäller samt uppsägningstid. Det är också att inkludera i andrahandskontraktet vad hyran är, vilken dag i månaden som den skall betalas, kontonummer och om det är i förskott. Ytterligare är det av värde att ta med kostnader som ingår, vad som sker med eventuella skador, besittningsskydd samt vad som gäller med rökning och husdjur.  

Mest populära kategorierna på Bostadsdeal.se: