Andrahandslägenhet

Vad är en andrahandslägenhet?

En andrahandslägenhet är en lägenhet som hyrs ut i andra hand. Ofta när man pratar om andrahandslägenheter refererar man till hyresrätter. Men givetvis kan det också vara bostadsrätter som hyrs ut. Skillnaden mellan en andrahandslägenhet och en förstahandslägenhet är att en lägenhet som hyrs ut i första hand hyrs direkt av hyresvärden. En andrahandslägenhet hyrs alltså av den person som i sin tur hyr direkt av hyresvärden. Ett andrahandskontrakt är oftast lite dyrare än ett förstahandskontrakt eftersom personen som hyr ut andrahandslägenheten vanligtvis tar lite extra för slitage på lägenheten och om den t.ex. är möblerad. Värt att veta är att maximal hyresperiod för en andrahandslägenhet ofta är två år. 

Sök andrahandslägenheter i hela Sverige

Vad är för- och nackdelarna med en andrahandslägenhet?

Det finns flera fördelar med en andrahandslägenhet. Att hyra en lägenhet i andra hand ger dig som hyresgäst en flexibilitet, vilket kan passa dig som ska arbeta eller studera tillfälligt på annan ort. Dessutom är andrahandslägenheter ibland redan möblerade, vilket också kan underlätta. Nackdelar är givetvis att du som hyresgäst till en andrahandslägenhet inte har besittningsskydd. Andra nackdelar med en andrahandslägenhet är att du som hyresgäst inte kan hyra lägenheten tillsvidare, utan att det ofta är en maximal uthyrningsperiod på två år. 

Hur får man tag på en andrahandslägenhet?

Som bostadssökande kan få tag på en andrahandslägenhet på flera olika sätt. Ett sätt att få tag på en andrahandslägenhet är att lägga upp en annons om dig själv på en bostadssida där du beskriver vad du har för önskemål på bostaden. Den bör inkludera läge, storlek och önskad tidsperiod. Andra sätt att få tag på en andrahandslägenhet är att söka på bostadsidor efter lägenheter som passar just dina önskemål.

Mest populära kategorierna på Bostadsdeal.se: