Tillbaka till översikten

Allt fler bostäder i Västerås säljs innan visning

måndag 10. april 2017

Det finns en gemomgående trend över mer eller mindre hela landet just nu – att efterfrågan är större än utbudet på bostadsmarknaden. För den som letar bostad i Västerås kommer detta säkerligen inte som någon nyhet. Snarare tvärtom; ser man på antalet villor till salu första veckan i mars i år jämfört med för tre år sedan så kan man se hur utbudet av villor har minskat med 65%.
Denna utveckling av bostadsmarknaden gör att att fler bostäder i Västerås och övriga landet säljs redan innan visning. Med fler och fler spekulanter per bostad ser bostadssökande sin chans genom att snabbt vara framme när drömbostaden visar sig. Undersökningar visar att folk är beredda att betala så mycket som 10-20% procent mer än accepterat pris för att göra en snabb affär och därmed undgå att bostaden visas upp för den öppna marknaden. En trend som oftast är förknippad till storstadsområdena men som nu även är vardag för många av de som letar bostad i Västerås.

Balans mellan utbud och efterfrågan

Genom byggande och uppförande av fler bostäder i Västerås vill man finna tillbaka till en sundare balans mellan utbud och efterfrågan. Det uttalade målet är att bygga 1000 nya bostäder i Västerås varje år för att på så vis skapa en uppåtgående och positiv trend kring stadens bostadsmarknad och därmed främja den öppna marknaden där budgivningen får lov att äga rum först efter visningen – och inte tvärtom. Även om stadens byggmål inte helt har nåtts de senaste åren, där man 2015 och 2016 byggde 694 respektive 895 stycken nya bostäder, ser ändå framtiden ljusare ut för den som letar bostad i Västerås.

Tips till dig som letar bostad i Västerås

Även om det för tillfället byggs mycket nya bostäder i Västerås och en ljusare framtid väntas för stadens bostadsmarknad, kvarstår det faktum att det finns fler sökare än bostäder på marknaden. Det bästa tipset för dig som är på jakt efter en ny bostad i Västerås är därför att hela tiden vara uppdaterad och på tårna. Dyker din drömbostad upp – agera snabbt! Hålla gärna koll här någon eller några gånger per dag för att hela tiden vara uppdaterad på nya bostäder som läggs upp. Skapa dig en bra bild av vad det är du letar efter. Är du intresserad av att köpa eller hyra en bostad? I något speciellt område? Ett ofta tacksamt tilltag är att ta hjälp av tekniken och skapa digitala sökagenter (kan göras genom att registrera dig på här) för att hålla dig uppdaterad kring just din potientiella drömbostad. Och sist men inte minst – lycka till med ditt bostadssökande!