Tillbaka till översikten

Det byggs bostäder i Västerås som aldrig förr!

måndag 10. juli 2017

Västerås ligger vackert placerat vid Mälaren, endast 10 mil väster om Stockholm och 3 mil väster om Enköping. Andra städer som ligger nära är Örebro och Uppsala. Västerås ligger i Västmanland och är Sveriges femte största stad med nästan 120 000 invånare. Kommunikationerna till och från Västerås är mycket goda. Staden har en internationell flygplats, vältrafikerad järnvägsstation och Nordens största insjöhamn. Utöver den goda infrastrukturen har Västerås även ett blomstrande näringsliv. Idag dominerar branscher så som grafisk industri, datahandel, kommunikation och service i staden. Sammanfattningsvis finns det flera anledningar att redan idag börja kika på bostäder i Västerås. Här finns alla lediga bostäder i Västerås.

Just nu pågår flera bostadsprojekt i staden som ska göra Sveriges femte största stad ännu större. Bland annat pågår planer på bostäder Bäckby centrum, Dingtuna, Kungsängen och Malmaberg. Nedan följer några kortare beskrivningar om de ovan nämnda områdenas projektstatus.

Bäckby Centrum
Så sent om 15 juni beslutade Västerås stad att Bostads AB Mimer, BoKlok och Ikano Bostad kommer att få bygga de 400-500 nya bostäderna i Bäckby centrum. VD Mikael Källqvist på Bostad AB Mimer säger att projektet i Bäckby Centrum handlar om mer än att bara skapa nya bostäder. Det handlar även om att skapa nya mötesplatser, grönområden, idrottsmöjligheter och affärslokaler. Stadsdelen ska bli mer levande än någonsin.

Dingtuna
Byggnadsnämnden väntas även snart ge besked om projektet i Dingtuna. Projektet innebär hela 270 nya bostäder i Västerås. Byggnationen skulle innebära den största samlade nybyggnationen i staden sedan en lång tid tillbaka hävdar Västerås stad. Tanken med Dingtuna är att projektet ska länka samman stadsdelen med hjälp av gång- och cykelvägar på ett ännu bättre sätt. De nya bostäderna kommer att vara en blandning av fristående villor, radhus, parhus, kedjehus samt mindre flerbostadshus och lägenheter. Om planen går igenom kommer det även innebära möjlgheter till nya skolor, gruppbostäder och äldreboenden.

Kungsängen
Den nya stadsdelen bakom Västerås centralstation heter Kungsängen. Kungsängen kan komma att få upp till 3000 nya bostäder, då målet med byggnationen är att sudda ut gränsen mellen Mälaren och innerstaden. De nya bostäderna i Västerås, bakom stationen, planeras mellan Björnövägen och Hamngatan. Den nya stadsdelen har ett såkallat A-läge, med närhet till allt. Målet är att det ska bli en levande stadsdel 24 timmar om dygnet. Planen beskriver både hyresrätter och bostadsrätter, och tanken är att hela 6000 personer ska kunna flytta in i de nya bostäderna när projektet står färdigt. Ett försiktigt mål är att påbörja arbetet vid årsskiftet 2018/2019.

Malmaberg
Ett annat projekt som ska bidra till fler bostäder i Västerås är Bostad AB Mimers samarbete med NCC. Först ut är kvarteret Lindaren i Malmaberg. Bostäderna består av 44 hyreslägenheter fördelat på två hus om fyra våningar enligt NCC Design Quattro. Konceptet karaktäriseras av Svanenmärkta bostäder som smidigt byggs på kort tid. Lägenheterna kommer att vara tvåor, treor och fyror på mellan 55 och 94 kvadratmeter i storlek. Byggstart för detta projekt är sommaren 2017 och inflyttning är beräknad till hösten 2018.