Tillbaka till översikten

För dig som vill hyra hus!

onsdag 18. oktober 2017

I en utredning till regeringen av statskontoret, föreslås det att folk som hyr ut sin bostad ska slippa betala skatt. Detta är ett försök av regeringen för att få all fler att hyra ut sina bostäder så folk kan hyra hus och andra bostadsrätter. Ifall du är en av dem som letar efter att hyra hus bör du kolla in https://www.bostadsdeal.se/hyra-hus . Där kan du få en samlad översikt över marknaden för hus som går att hyra. Enligt bostadsministern Peter Eriksson (MP) krävs det att vi inte bara bygger nya bostäder utan även tar vara på de existerande bostäderna. I synnerhet bostäder som är stora i storleken och därför enkelt kan ha delar av sig uthyrda.

Om du idag hyr ut din bostad så kan du få skatteavdrag på upp till 40 000kr. I utredningen föreslås det att de som bygger ut sin bostad bör kunna hyra ut denna del i 10år skattefritt. I dagsläget ser siutationen ut så att om man hyr ut delar av sin bostad behöver man inte bostadsrättsföreningens godkännande. Detta gäller endast om du hyr ut hela bostadsrätten. Detta tyder på hur svårtolkad information om privatuthyrning är och det har föreslagits att det krävs tydliga regler och lagar kring ämnet.

Däremot finns det undersökningar som tyder på att de allra flesta bostadsägare inte vill hyra ut delar av sina bostäder. Den främsta anledningen till detta motstånd är att folk inte vill ha andra som bor i dess hem. Enligt Eriksson är anledningen till detta att den svenska kulturen inte är van vid att man hyr delar av sin bostad till andra när man samtidigt själv bor kvar. Däremot är Eriksson samtidigt optimistisk för en förändring och hävdar att ju fler som börjar hyra ut på detta sätt, desto vanligare kommer det att bli. Men han är ändå ödmjuk för tanken att det inte är ett tankesätt som ädras under en natt utan att det kommer ta sin tid.