Tillbaka till översikten

Funderar du på att hyra ut ett rum? Eller kanske på att hyra rum? Se hit.

fredag 27. oktober 2017

Behöver du dryga ut kassan? Eller kanske har du bara ett rum för mycket som står oanvänt där hemma? Det finns många anledningar till varför det kan vara fördelaktigt att hyra ut ett rum som inte används. Och det finns många som ser sig om efter möjligheten att hyra rum. Vi tänkte därför gå igenom lite fördelar med att hyra rum – eller hyra ut rum – samt vad som kan vara bra att tänka på. Vill du söka efter ett rum eller hyresgäst redan nu? Kom igång direkt via denna länk.

Att hyra rum – eller att hyra ut ett rum – är en ekonomisk fördel för såväl hyresgäst som för hyresvärd. Vanligtvis är det mycket billigare att hyra rum än att hyra en hel lägenhet i andra hand, samtidigt som det innebär minskade månadsutgifter för hyresvärden. Det är med andra ord en billig lösning för båda parter. En annan fördel med att hyra ut rum är att det, till skillnad från andrahandsuthyrning, inte kräver något tillstånd. När du enbart hyr ut en del av din bostad står du fritt att själv bestämma över vem som får hyra in sig och hur länge du önskar hyra ut.

Det är dock en del saker som är viktigt att respekterar – oavsett om du önskar hyra rum eller hyra ut ett rum. Precis som med alla uthyrningar är det A och O att ha ett tydligt skriftligt avtal med vad som gäller angående hyra och andra kritiska faktorer. Det är även viktigt att man respekterar varandra under boendeperioden, till exempel genom att man inte nyttjar varandras privata områden i lägenheten – så som det sovrum man hyr ut.