Tillbaka till översikten

Kom du in på skolan? Här är tips hur du hittar bostad i Lund!

tisdag 18. juli 2017

Det var för bara någon vecka sedan som första antagningsbeskedet kom till de som sökt in på Sveriges högskolor och universitet med start till hösten 2017. Det är därför många som redan nu börjar se sig om efter hur de ska ordna med boendesituation då det till exempel kan vara svårt att finna en bostad i Lund. Det kan därför vara en god idé att redan nu börja fundera på vilka alternativ som finns för att ordna med tak över huvudet så snabbt som möjligt – om inte annat en temporär lösning för den första terminen eller läsåret. En god start är att bilda sig en överblick över alla lediga bostäder i lund. Det kan du enkelt göra på på denna sida. När du väl har börjat med sökandet efter tak över huvudet kan du även skapa en digital sökannons som hjälper dig att hålla ögonen öppna för nya bostäder som blir lediga. En sådan sökannons kan du snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt skapa här.

Om du inte redan står uppskriven i den kommunala bostadskön för en bostad i Lund är det aldrig för sent eller för tidigt att registrera dig och skriva upp dig i kön. Det kan betala sig i längden och öppna upp möjligheter att till senare terminer få en bättre och mer långsiktig boendelösning. Det är dock viktigt att inte stirra sig blind på kötider och statistik. Ser man enbart till studentbostäderna så förmedlas de faktiskt utan kötid i just Lund. Istället har man valt att arbeta efter devisen att alla nyblivna studenter ska ha samma förutsättningar att få en bostad i Lund, och att man därför istället lottar ut köplatserna. Totalt har man de senatse åren förmedlat ungefär 700 studentbostäder inför terminstart på hösten, vilket långt ifrån täcker hela efterfrågan på bostäder i studentstaden.

Kom du in på skola i Uppsala och letar boende där? Läs då mer om tips på hur du finner bostad i Uppsala här. Du kan även passa på att läsa mer om situationen om studentbostäder i Linköping i detta blogginlägg.

Vägen till en bostad i Lund går genom kreativt tänkande
De flesta nyblivna studenter, som faktiskt är de som står för stora delar av bostadssökandet i Lund under sensommaren och hösten, är ungdomar som söker sin första eller andra bostad. Med andra ord är trycket enormt på mindre boståder, såsom ettor och tvåor. Det är därför sällan en dum idé att snacka ihop sig med några kompisar – eller blivande studiekompisar – om att gå ihop flera personer och istället söka större lägenheter. Det brukar vara enklare att få en fyra vid terminsstart än en etta. Ett annat tips som kan vara matnyttigt är att ta en närmare titt på hur kommunikationerna fungerar. Hade du ändå tänkt att en cykelväg på 30 minuter kunde fungera så kanske också 30 minuter på ett pendeltåg gör det? Istället för att bara rikta in sig på en bostad i Lund kan du därmed också vidga vyerna och söka i kringliggande orter, just för att snabbt finna en bostad att landa i. Ett sista tips kan också vara att undersöka om det finns några campingplatser i området. Kanske har familjen en husbil eller husvagn? Om inte annat så har säkerligen campingen stugor som inte lär vara alltför dyra om hösten – speciellt inte om man är flera som delar. Använd kreativiteten – då löser det sig även med en bostad i Lund.