Tillbaka till översikten

Lägenheter i Malmö ökar i pris – och säljs samtidigt i rekordfart

tisdag 4. april 2017

Priset på lägenheter i Malmö, landets tredje största stad, blir allt högre. Detta i takt med att även efterfrågan ökar. Den avmattning på bostadsmarknaden som märktes under 2016 verkar alltså tagit en ny vändning. Trots att det i dagsläget säljs cirka 400 lägenheter i månaden i Malmö är utbudet fortfarande mindre än efterfrågan. Det är heller inte ovanligt att en lägenhet i Malmö säljs före visningsperioden, vilket än en gång indikerar på hur populärt det blivit att både bo i staden, men också att allt fler väljer att köpa en lägenhet istället för att hyra en.
Samtidigt byggs det fler lägenheter i Malmö än på länge. Under förra året påbörjades byggnationen av 3100 bostäder, vilket är en dubblering i jämförelse med vad genomsnittet legat på de senaste tio åren. Av dessa var cirka 65 procent hyresrätter, och därmed 35 procent bostadsrätter. Trots att det byggs fler lägenheter i Malmö än på länge finns det en viss oro hos Malmö stad, då allt fler väljer att flytta dit, och efterfrågan då blir allt större. Invånarantalet i Malmö beräknas öka med hela 31.000 personer de kommande fem åren, vilket gör att bostadsfrågan såklart blir en utmaning.

Om du är intresserad av att hitta en bostad i Malmö, oavsett om vill hyra eller köpa, gäller det alltså att hålla ögonen öppna, vara aktiv i din bostadssökning och att agera snabbt, så att ingen annan hinner lägga vantarna på din drömbostad. Du hittar en samlad översikt över lediga lägenheter i Malmö här.

Priset på en lägenhet i Malmö ökar mer än i både Stockholm och Göteborg

Priserna på bostadsrätter i de centrala delarna ökar väsentligt snabbare än i både Stockholm och Göteborg, nämligen hela tre gånger så snabbt. Priserna på lägenheter i Malmö har under det senaste året ökat med 14,9 procent. Under samma period har de ökat med 4,5 procent i Stockholm, och 5 procent i Göteborg. Detta gör att Malmöområdet ligger i topp när det kommer till prisökningen på bostadsrätter. Snittpriset på en lägenhet i de centrala delarna av Malmö har under det senaste året varit nästan 32.000 kr per kvadratmeter.

Vilken stadsdel vill du bo i?

Oavsett om du vill köpa eller hyra en lägenhet i Malmö är det viktigt att först komma fram till vilken stadsdel du vill bo i. Även om priserna ökat i hela staden kan det skilja stort, både vad gäller utbud och prisnivåer, mellan de olika stadsdelarna. Det finns gott om bostäder i centrala Malmö, där utbudet av nöjen, butiker och kultur är stort. Man kan också leta lägenhet i Hyllie, vilket är den stadsdel som just nu expanderar mest, då många nya bostäder byggs. I Hyllie har man det stora köpscentret Emporia, samtidigt som man kommer in till centrum på tre minuter med citytunneln. Vill man ha närmre till lugnet, naturen och havet, men samtidigt bra bussförbindelser in till stan, kan en lägenhet i Limhamn/Bunkeflo vara mer relevant. Därutöver finns även det mysiga bostadskvarter på Kirseberg, med många parker och grönområden.
Oavsett var du vill hitta en lägenhet i Malmö så finns det helt säkert något för dig, men det gäller att vara snabb!