Tillbaka till översikten

Letar du efter en lägenhet att hyra?

måndag 2. oktober 2017

För nyproducerade lägenheter är både lägenheterna med moderna samt kön är kortare. Däremot måste man vara beredd att betala ett högt pris då dessa nyproduktioner har rekordhöga hyror. Det finns flera orsaker bakom dessa hutlöst höga hyror. En orsak som kan anses som självklart är det faktum att lägenhterna är nya. En annan orsak är att den aktuella bostadsbristen som föregår i landet trycker upp hyrorna på lägenheterna samt att markpriserna har blivit dyrare under åren som gått.

En konsekvens utav detta är att, enligt Hyresgästföreningen, har 54% av de som vill letar efter en lägenhet att hyra, inte råd. För många utav de som letar efter en lägenhet att hyra, tar hyran upp närmare 40% utav hushållets inkomst. Detta kan tydas som tecken på att de höga hyrorna inte är hållbara ur ett långsiktigt perspektiv. Ifall du är en av de som söker efter en lägenhet att hyra, kan du gå in på Sveriges ledande sökmotorn för uthyrning av lägenheter: https://www.lagenhetatthyra.se/ för att få översikt av hyreslägenheter runt om i landet.

Enligt en undersökning utav Hem & Hyra är de högsta hyrorna / kvadratmeter / år för nyproduktion följande:

  1. Jaktgatan, Stockholm,  2640 kr/kvm/år,
  2. Maria Prästgårdsgatan, Stockholm, 2446 kr/kvm/år,
  3. Teatergatan, Göteborg, 2406 kr/kvm/år,
  4. Sulitelmavägen, Stockholm 2357 kr/kvm/år, och
  5. Husarviksgatan, Stockholm 2352 kr/kvm/år.

Enligt undersökningen är nästan alla hyror för nyproduktioner i Stockholm, Göteborg samt Uppsala dubbelt så dyra i jämförelse med genomsnitts hyror. Däremot är hyrorna för nyproduktion i Malmö inte lika höga. Undersökningen tyder också på att dessa nyproduktioner har hyror som är 50% högre än Sveriges genomsnittliga hyror.