Tillbaka till översikten

Nu ökar mängden bostäder till salu!

måndag 18. september 2017

Sedan införskaffandet utav amorteringskrav vid bolån under juni 2016, har antalet bostäder till salu minskat. Däremot framkommer det nu tecken på att utbudet av bostäder till salu kommer långsiktigt öka under den kommande hösten. En påverkade faktor anses vara den skärpning av amorteringskravet som planeras att genomföras från och med 1 januari 2018. Denna skärpning kan resultera i en ökning av antalet ägare som kan viljas passa på att sälja sina bostäader innan skärpningen träder i kraft.   

En annan faktor till denna potentiella ökning av bostäder till salu är räntesituationen. Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kommer trenden utav riktat uppmärksamhet gentemot bostäder i perifera lägen fortsätta även nu iår. Wörmann tror även att bostäder till salu i kranskommuner kommer gå starkt då kvadratmeterpriset i Stockholm innerstad sedan en tid tillbaka, ligger på närmare 100 000kr – ett pris många inte har råd att betala. Om du planerar att sälja din bostad och vill snabbt och enkelt komma i kontakt med köpare, kan du påbörja ditt letande här.

Svensk Fastighetsförmedling bedömmer att, ur ett bredare perspektiv, komemr det råda en strid om vissa tyder av bostäder. Ett exempel på detta är universitets- och residensstäder med små ettor och tvåor som troligen kommer uppleva en prisuppgång under den kommande hösten då det existerar en brist på studentbostäder runt om i landet. Budgivning på attraktiva objekt kommer forsätta medan det kan bli tuffare för mindre attraktiva lägenheter med en lägre omsättningshastighet.