Tillbaka till översikten

Rekordår ger jubel för den som letar bostad i Uppsala

måndag 7. augusti 2017

För den som letar efter en bostad i Uppsala är det ett hett tips att hålla ett extra öga på marknaden för nyproducerade bostadsrätter. Det senaste åren har det nämligen byggts väldigt mycket nyproducerade bostäder i Uppsala vilket tydigt visar sig i statistiken över lediga bostadsrätter för juni månad i år. Under denna period fanns det 622 begagnade bostadsrätter till salu medans det fanns hela 1849 nyproducerade bostäder till salu – bara i Uppsala! Trenden med nyproducerat sträcker sig dock till fler än de som letar bostad i Uppsala – ser man till samma statistik men över hela landet fanns det 13.271 begagnade bostäder till salu samtidigt som det fanns 14.718 nyproducerade bostäder på marknaden. Är du en av de som letar efter en bostad i Uppsala så kan du via denna länk se alla just nu lediga bostäder i den populära universitetsstaden.

Det finns dock en nackdel med den stora prioriteringen på nyproducerade bostäder. Mer precist är kritiken riktad mot att man bygger till en för smal och likasinnad kundkrets. Med andra ord, man når inte ut till samhällets alla segment om det man bygger hamnar i samma fack av utbud. Att hitta bostad i Uppsala är ingen enkel sak – vilket säkerligen de flesta studenter i den anrika universitetsstaden kan skriva under på. Det faller sig givetvis ganska naturligt att de flesta studenter inte har råd att köpa en lägenhet i allmänhet och en nyproduktion i synnerhet. Svaret på den kritiken kommer från de som istället menar att man med fler nyproduktioner siktar på att få igång flyttkedjan, givet att de som köper de nyproducerade bostäderna har en begagnad att sälja. Mer konkret ser man att marknaden har blivit mättad av den stora boosten i byggandet av nyproduktioner. Det tar exempelvis längre tid att sälja en bostad i Uppsala än vad det gör att sälja en bostad i Stockholm. Ett problem som skulle kunna undgås genom att just bygga billigare bostäder som möjliggör det för ekonomiskt mindre starka hushåll att komma in på bostadsmarknaden. Är du student – eller blivande student – i Uppsala kan du i ett tidigare blogginlägg läsa om våra tips på hur du hittar en bostad i Uppsala.

I en undersökning som gjorts över hela landet visar det också att trots den rejäla satsning som gjorts på att få fram fler nyproducerade bostäder, är det fortfarande brist på studentbostäder i de allra flesta av landets studentstäder. Just för Uppsalas del innebär det stora utmaningar då studenterna utgör en så stor del av stadens befolkningsmängd. Här krävs det därför att man planerar för framtiden och skapar balans på marknaden. Helt enkelt att man får igång flyttkedjorna som en effekt av alla de nyproducerade bostäderna som nu präglas bostadsmarknaden i Sveriges fjärde största stad.