Tillbaka till översikten

Studentbostad i Linköping – en het debatt som berör

måndag 8. maj 2017

Staden som har blivit utnämnd som Sveriges finaste stad år 2004 och har ett av Sveriges största universitet är förstås staden ”där idéer blir verklighet” – Linköping. Med sina cirka 27.000 studenter och 4.000 anställda utgör universitetet nästan en tredjedel av populationen i tätorten Linköping och problematiken kring att hitta en studentbostad i Linköping är därför ett omdiskuterat ämne – speciellt i samband med termins- och läsårsstarter. Varje år riktas det stor medial uppmärksamhet och en växande kritik mot svårigheterna att hitta en studentbostad i Linköping där det genom åren har skrivits om tältande studenter, om hur flertalet personer delar på knappa 20 kvadratmeter och hur långa kötider gör så att en del ungdomar till slut tackar nej till sin studieplats – vilket såklart är beklämmande. I en överblick över den rådande bristen av studentbostäder runt om i landet kategoriserades våra 33 studentstäder i färgskalan röd, gul och grön efter hur kritisk situationen är kring boende för studenter. Att hitta en studentbostad i Linköping faller in under den gula kategorin, vilket innebär att studenter i staden skall kunna få en studentbostad senast innan första terminen är slut. Trots att det finns hela 12 städer med ett än mer akut läge enligt undersökningen är problematiken kring boendesituationen påtaglig i och med universitetets omfattning. Vi på Bostadsdeal.se vill därför gå igenom några snabba och enkla tips att bära med sig för den som letar efter en studentbostad i Linköping.

Tips till dig som letar efter studentbostad i Linköping

Oavsett om du flyttar inom staden eller från en annan del av landet är ett första boende ofta svårt att finna. Det kan därför vara bra att vara väl förberedd när du börjar jakten på bostad, och vi har därför tagit fram en enkel checklista att följa för underlätta hela processen.

  • Var öppen för olika områden och boendeformer. Även om du i första hand är på jakt efter en studentbostad i Linköping kan andra boendeformer visa sig minst lika bra i slutändan. Du kanske kan börja som inneboende hos en medstudent?

  • Håll koll på marknaden för lediga bostäder – gärna dagligen. Genom att använda Bostadsdeal.se’s översikt över lediga bostäder i Linköping här, tar detta nolltid.

  • Kolla in alternativ i kringliggande städer inom pendlingsavstånd. Kanske du kommer fram lika snabbt med pendeltåg från grannstaden som med cykel från grannkvarteret?

  • Upprätta en annons om att du söker bostad – varför inte låta bostaden hitta dig och inte tvärtom? Det kan du bland annat göra på Bostadsfinder.se.

  • Skriv upp dig på väntelistor och försök ligga ett steg före. Byggs det nytt? Spana in vem hyresvärden är bakom bygget!


Även om det ibland är långa kötider på att finna en studentbostad i Linköping är det ingen idé att ge upp. Kan du tänka dig att acceptera en annan form av boende under den första terminen brukar det på vårterminen dyka upp fler lediga studentbostäder och chanserna för att du får din egna studentbostad ljusnar betydligt!