Tillbaka till översikten

Trots dyrast i EU – nu satsas det på lägenheter i Göteborg

måndag 28. augusti 2017

Att Sverige är ett av de dyraste länderna i Europa är kanske inte någon hemlighet. Detta till trots är det ändå lite svårt att inte höja på ögonbrynen över det faktum att Sverige haft de högsta byggkostnaderna i EU de senaste 10 (!) åren. Det stoppar dock inte satsningen på fler bostäder – där man just nu är i full gång med att klubba igenom besluten för fler lägenheter i Göteborg. Är du en av dem som letar efter just det – en lägenhet i Göteborg – kan du på denna länk se alla just nu lediga bostäder i Sveriges näst största stad. Det ser dessutom – glädjande nog – ut att bli fler bostäder i den västsvenska regionshuvudstaden. Det satsas nämligen just nu stora resurser på att bygga det nya Hisingen. En satsning som på allvar ska göra Göteborg till en stad som i allra högsta grad centrerar älven, istället för att enbart förlägga stadens aktiviteter på fastlandssidan. Det är framförallt tre stora projekt på Hisingen som ligger närmast till hands för att realisera drömmen om fler lägenheter i Göteborg.

Det största av dessa projekten – och det som fått överlägset mest medial uppmärksamhet – är det omtalade och omskrivna Karlatornet. Själva tornet ska med sina 240 meter bli Nordens högsta byggnad. Här kommer det på 72 våningar rymmas hela 590 lägenheter i Göteborg samt en rad olika butiker och restauranger på de nedre våningsplanen. Projketet omfattar dock totalt cirka 2000 lägenheter som tillsammans ska bilda en ny, tätbebodd stadsdel vid namn Karlastaden. Det har dock inte bara varit heja-rop längs med vägen för utformandet av projektets första skede. Kritiker till satsningen pekar både på bristen av grönytor i området samt hur tornet med sina 240 meter kommer ha en negativ inverkan på stadens siluett. Kritiken verkar å andra sidan inte nå hela vägen ut till allmänheten. Här är istället intresset för satsningen enorm, och hela 14.000 personer ska ha anmält sitt intresse för ett bostadsköp i det spektakulära tornet. Det råder alltjämt ett stort sug efter fler lägenheter i Göteborg, med andra ord.

Det näst största projektet är även det att finna nere vid det nya moderna området vid älven på Hisingssidan. Här rör det sig om ett projekt som ska generara omkring 1100 nya bostäder vid Säterigatan i Sannegården. Det som fått många att applådera lite extra kring just det här projketet är den välkomna fördelningen av att cirka hälften av bostäderna ska vara hyresrätter. Även för nästa stora projekt om 700 nya lägenheter i Göteborg som ska upprättas vid Litteraturgatan är tanken att en stor del ska vara hyresrätter. Närmare bestämt är målet att hela 80 procent – alltså omkring 560 bostäder – ska vara hyresrätter.

Sammantaget kan dessa satsningar och projekt verkligen ses med positiva ögon – framförallt av dem som med ljus och lykta söker efter lägenhet i Göteborg. Med är du en av dem som inte vill bo i nyproduktion? Eller kanske inte på Hisingen heller för den delen? Då kan du läsa lite mer om smultronställen för lägenheter i Göteborg i ett av våra tidigare blogginlägg här. Till dig som är ny i staden och behöver lite tips i jakten på en lägenhet i Göteborg kan de även vara en god idé att också ägna några minuter åt vårt inlägg där vi ger tips på vad man bör tänka på i jakten på en lägenhet i Göteborg, Sveriges näst största stad. Läs alla våra tips här!