Tillbaka till översikten

Tydlig trend ökar trycket på lägenheter i Halmstad

måndag 31. juli 2017

Hallands län växer snabbt. Snabbare än många trodde för bara några år sedan. Enbart ifjol ökade befolkningen i Halland med 5500 personer – något som ökar trycket på debatten om fler lägenheter i Halmstad som är länets största centralort. Fjolårets stora ökning kan omskrivas i 1.8 procent, vilket till och med ligger strax över rikssnittet. Ser man i backspegeln har denna utveckling dessutom varit rådande sedan 2013 vilket har bidragit till att skapa en mer akut bostadsbrist i länet, framförallt de senaste två åren. Är du en av de som letar efter en lägenhet i Halmstad? Då finner du alla just nu lediga bostäder i Halmstad på denna länk.

I en rapport från Länsstyrelsen slås det även fast att man årligen i länet behöva bygga någonstans kring 2500-3000 nya bostäder för att både klara av befolkningstillväxten samt motarbeta den bostadsbrist som nu är ett faktum. Under 2016 byggdes strax under 1500 bostäder i Halland – vilket med andra ord är alldeles för lite för att länet ska växa i den takt som förväntas. Dessutom, i debatten kring lägenheter i Halmstad, är det ett viktigt inslag med hyresrätter kontra bostadsrätter. Här betonar man vikten av hyresrätter i ett välmående samhälle, då det är långt ifrån alla i samhället som har ekonomi nog till att köpa in sig på bostadsmarknaden. Av de cirka 1500 byggda bostäderna ifjol var knappt en tredjedel hyresrätter. Detta menar Länsstyrelsen i sin rapport är för dåligt och menar på att det inte är tillräckligt.

Kötiden för en lägenhet i Halmstad bara växer

Framförallt är trycket på lägenheter i Halmstad stort främst vad det gäller mindre bostäder. Många unga vuxna och singelhushåll letar främst efter två rum och kök, vilket bidrar till långa bostadsköer på just sådana bostäder. Kötiden för en lägenhet i Halmstad är i snitt åtta år – vilket gör att kötiden snart är lika lång som i landets allra största städer. För den som letar efter en bostad i just Halmstad kan det därför vara nyttigt att även själv leta aktivt vid sidan av bostadskön. Till exempel här – via denna länk – kan man upprätta en sökagent som hjälper till att hålla ögonen öppna på marknaden. Sedan sänder den ut notiser via mail varje gång det kommer upp en ledig bostad som stämmer in på det just du letar efter.

Det har bland politiker och andra tjänstemän pekats på vikten av att Halmstad måste vakna och inse att man inte längre är en småstad. Med det sagt måste man få upp ögonen för att staden idag växer i en helt annan takt än för bara 3-4 år sedan. Orsakerna bakom befolkninstillväxten är flera. Och enligt Länsstyrelsens rapport kommer bostadsbristen vara närvarande i vart fall de kommande tre åren. Det program som antogs i vintras om att bygga 750 nya lägenheter i Halmstad per år fram till och med 2025 har därför kritiseras som otillärckligt och för en utebliven satsning. Här råder det delade meningar om vad som är bäst för staden – hålla sig till den fastställda planen eller bygga ännu mer? Är åtta år en rimlig kötid för en lägenhet i Halmstad?