Råd & Tips

Här hittar du råd och tips på vad du behöver tänka på när du letar efter bostad eller ska hyra ut din bostad.

Främst handlar dessa tips och råd om när du ska hyra i andra hand eller hyra ut din bostad i andra hand.

Tyvärr finns det oseriösa hyresvärdar och i värsta fall försök till bedrägeri. Vi arbetar aktiv för att göra allt för att undvika dessa och om det skulle behövas informerar vi och hjälper Polisen. Följ dessa råd och tips för att miska risken för dyra misstag. Informera alltid Bostadsdeal.se vid misstänkte om bedrägeri så att vi kan vidta åtgärder.

OM DU SKA HYRA 

Betalningar
Betala aldrig deposition, förskottshyra m.m. innan ett hyreskontrakt är underskivet av båda parter. Starka varningssignaler att vara försiktig om motpart vill ha någon form av betalning innan båda parter har skrivit på kontrakt. Anmäl till Bostadsdeal.se! Se till att alltid få kvittens av betalning.

Kontrollera motparten
Se till att motparten legitimerar sig så att du vet att motparten är den hen uppger sig för att vara.

Besiktiga bostaden
Se till att besiktiga bostaden tillsammans med uthyraren. Dokumentera eventuella skador och brister så att du inte riskerar att bli ersättningskyldig för skador och brister som du inte åstadkommit. Hyr du möblerat så se till att ni tillsammans upprättar en inventarielista. Hyr aldrig en bostad som du inte har sett.

Kontrollera rätt att hyra ut
Kontakta fastighetsägaren för att kontrollera att innehavaren har tillstånd att hyra ut i andra hand. Om du hyr en bostadsrätt kontaktar du bostadsrättsförningen för att kontrollera att föreningen gett tillstånd at hyra ut bostadsrätten.

Vilken hyresnivå gäller?
Som regel vid andrahandsuthyrning gäller samma hyra som betalas till hyresvärden. Rätt till påslag av hyra finns om du hyr möblerat och Hyresnämnden godkänner i regel ett påslag upp till 15%.

OM DU SKA HYRA UT

Skaffa tillstånd
Kontakta din hyresvärd för att skaffa tillstånd att hyra ut i andra hand. Om du ska hyra ut din bostadsrätt kontaktar du förening för att få tillstånd. Som regel har en hyresvärd inte rätt att neka andrahandsuthyrning om det finns beaktningsvärda skäl. Exempel på detta är: Tillfälligt arbete eller studier på annan ort., provsammanboende, militärtjänstgöring, längre sjukhusvistelse eller annan rehabilitering. Du kan överklaga till Hyresnämnden om du nekas andrahandsuthyrning.

Vilken hyresnivå gäller?
Som regel vid andrahandsuthyrning gäller samma hyra som du betalar till hyresvärden. Du har rätt till påslag av hyra om du hyr ut möblerat och Hyresnämnden godkänner i regel ett påslag upp till 15%.  

Besiktiga bostaden med den bostadssökande
Se till att besiktiga bostaden tillsammans med den bostadssökande. Dokumentera eventuella skador och brister så att det inte finns några frågetecken om vem som har ansvar för eventuella skador. Hyr du möblerat så se till att ni tillsammans upprättar en inventarielista. Hyr aldrig en bostad som du inte har sett.

Kontrollera motparten
Se till att motparten legitimerar sig så att du vet att motparten den han/hon uppger sig att vara.

Kontrollera den bostadssökande
Det kan vara bra att ta en kreditupplysning på den bostadssökande så att denna inte har en historik av att missköta sina betalningar. 

Ditt ansvar
Kom ihåg att du fortfarande har har det yttersta ansvaret för din ansvaret för din bostad även om du hyr i andra hand. Ansvaret innebär t ex att du fortfarande är ansvarig för att hyror betalas, att din hyresgäst är skötsam och följer uppsatta regler. Var noga med att du hyr ut till en skötsam person.

Säkerhet
Du kan begära säkerhet för att säkerhetsställa skötsamhet och att betalningar sker. Detta kan ske i form av deposition eller borgen. 

Beskattning av hyresintäkt
Om du hyr ut privatbostad (småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt) ska du deklarera hyresinkomsten. Kontakta skatteverket för mer information.

BRA LÄNKAR
Du hitta bra information om regler och lagar hos Hyresnämnden
Du hittar bra information om dina rättigheter och skyldigheter hos Hyresgästföreningen