Hyr ut din bostad via 10 enkla steg

Som fastighetsbolag, bostadsförening eller privat uthyrare är det relevant att ha ett välorganiserat system för att hyra ut sina lediga bostäder. Genom att följa en klar och genomtänkt strategi när du ska hyra ut din bostad ökar du dina chanser att hyra ut snabbt och minskar risken för att bostaden står tom, så du förlorar potentiella hyresintäkter.
27. september 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Hyr ut din bostad via 10 enkla steg

Som fastighetsbolag, bostadsförening eller privat uthyrare är det relevant att ha ett välorganiserat system för att hyra ut sina lediga bostäder. Genom att följa en klar och genomtänkt strategi när du ska hyra ut din bostad ökar du dina chanser att hyra ut snabbt och minskar risken för att bostaden står tom, så du förlorar potentiella hyresintäkter.

1: Starta uthyrningsprocessen omgående

Så snart din nuvarande hyresgäst meddelar att han eller hon vill flytta, bör du som uthyrare omedelbart påbörja processen med att hitta en ny hyresgäst. Detta ger dig normalt 1-2 månader att finna en ny hyresgäst, beroende på villkoren i ditt hyreskontrakt.

Det kan ofta ta tid att hyra ut en bostad, så det är väl att reagera snabbt på en uppsägning. Var dock försiktig med att snabbt ingå ett avtal med den första intresserade sökande. Ta dig tid att förstå den aktuella marknaden så att du har en klar idé om vilken typ av hyresgäst du söker och vad du realistiskt kan förvänta dig i hyresintäkt. Du behöver hitta en pålitlig hyresgäst som vill hyra din bostad över en längre period.

Undvik att fördröja starten av uthyrningsprocessen för länge, eftersom det kan leda till förlorade intäkter på grund av en obesatt bostad. Bostäder hyrs ut dagligen, så med rätt strategi och tillvägagångssätt kan det vara relativt enkelt att hitta rätt hyresgäst.

2: Förbered en detaljerad beskrivning av din bostad

Nästa steg är att skapa en detaljerad och inbjudande beskrivning av din bostad. Beskrivningen bör innehålla information om bostadens storlek, månadshyra, dess skick och det förväntade depositionsbeloppet. Presentera din bostad positivt; om det är en liten bostad kan du exempelvis framhäva dess mysiga och intima atmosfär, vilket kan vara precis vad vissa hyresgäster söker.

Det är väl att lyfta fram de olika möjligheter som bostaden erbjuder, som t.ex. lämpligheten för att hålla mindre sammankomster eller inrymma studiegrupper. Överväg vilka faciliteter och förmåner du kan erbjuda – det kan vara en trädgård, parkeringsmöjligheter, eller närhet till kollektivtrafik och shoppingmöjligheter. Om du kan erbjuda unika fördelar som man inte lätt kan hitta någon annanstans kan det vara det som får hyresgästen att välja just din bostad.

Undersök hyresnivån i ditt område för att fastställa ett rimligt pris. Bostadsportaler som Bostadsdeal.se kan ge dig en idé om vad liknande bostäder hyrs ut för i ditt närområde. Se till exempel hyra bostad i hela Sverige, hyra bostad i Stockholm, hyra bostad i Göteborg, hyra bostad i Malmö och hyra bostad i Uppsala.

3: Identifiera målgruppen för din bostad

När du har analyserat och beskrivit din bostad samt dess fördelar är det dags att fundera över vilken typ av hyresgäster som skulle passa bäst till bostaden.

Som uthyrare är det mest fördelaktigt att uppnå en stabil inkomst genom långvariga hyresförhållanden. Frekventa hyresgästbyten kan vara ekonomiskt belastande. Därför är det relevant att skapa en detaljerad profil av din idealiska hyresgäst för att öka chanserna att hitta en pålitlig och långvarig hyresgäst.

Framgången vid uthyrning ligger ofta i att ha en hyresgäst som under flera år värdesätter och tar hand om din uthyrningsbostad. Det är därför lämpligt att hitta en hyresgäst som inte bara matchar din målgrupp för bostaden, men som också har stabila ekonomiska förhållanden. Den ideala hyresgästen kan betala en stabil hyra, som sätts in på ditt konto utan problem över många år.

4: Skapa en uthyrningsannons för din bostad

Nu är det dags att skapa en annons för din bostad. Syftet med annonsen är att ge en tydlig översikt över bostaden, anpassad till de hyresgäster du önskar attrahera. Annonsen bör innehålla information såsom yta, läge, bostadstyp, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer. Idealiskt bör hyresannonsen också inkludera en detaljerad beskrivning av bostaden, komplett med inbjudande bilder.

5: Överväg att använda en fastighetsförvaltare

Även om många uthyrare väljer att hantera uthyrningen av sin bostad själva, eftersom processen i många fall kan vara ganska enkel, kan det i vissa situationer vara en fördel att dra nytta av expertisen från en fastighetsförvaltare som specialiserar sig på uthyrning av bostäder i allmänhet.

En fastighetsförvaltare kan bistå dig med:

  • Skapande av en attraktiv hyresannons och prisvärdering
  • Identifiering av potentiella hyresgäster
  • Upprättande av ett detaljerat hyresavtal
  • Hantering av all kommunikation med hyresgäster samt rådgivning om optimal hyresperiod
  • Snabb uthyrning av bostaden
  • Uppkrävning av hyra och deposition
  • Bokföring för uthyrningen

Att använda en fastighetsförvaltare kan ofta medföra fördelar eftersom de typiskt har ett nätverk och betydande erfarenhet av uthyrningsprocesser, vilket kan hjälpa till att attrahera ett större antal potentiella hyresgäster. De kommer även att hantera all dialog med hyresgästerna och organisera visningar av bostaden. Du betalar dock även för deras tjänster, och det kan finnas pengar att spara genom att hantera uthyrningen av din bostad själv.

6: Marknadsför din lediga hyra bostad

När du är redo att marknadsföra din lediga bostad för uthyrning kan du använda en strategi som denna:

Annonsför din lediga bostad till hyra på Bostadsdeal.se

Skapa en bra och inbjudande annons som klart förmedlar de olika detaljerna om din bostad samt dina kontaktuppgifter. Lägg till attraktiva bilder av bostaden för att ge dina potentiella hyresgäster en bra inblick i vad du erbjuder. Publicera din annons på Bostadsdeal.se, en av Sveriges ledande plattformar för bostadsuthyrning, för att nå ut till en bred publik av bostadssökande som för närvarande letar efter en ny bostad att hyra.

Kontakta bostadssökande direkt

Du kan också välja att ta direktkontakt med dem som letar efter bostäder att hyra. Många bostadssökande beskriver sina bostadsönskemål i sökannonser på Bostadsdeal.se. Sök i databasen över bostadssökande för att hitta hyresgäster som söker bostäder som den du erbjuder, och bjud in dem till en visning.

Utnyttja ditt nätverk för att hitta en hyresgäst till din bostad

En stor del av hyresgästerna hittar sina nya hem genom nätverk och personliga referenser. Fråga din bekantskapskrets om de känner någon som söker bostad. Vänners vänner och bekanta kan bli stabila och pålitliga hyresgäster av din hyra bostad.

Använd sociala medier

Att använda sociala medier är en bra strategi för att snabbt nå ut till ett större antal potentiella hyresgäster. Överväg att skapa en annons på Facebook eller andra sociala plattformar för att öka synligheten av din lediga bostad. Bostadsdeal.se administrerar också flera bostadsuthyrningsgrupper på Facebook, som du är välkommen att delta i. Genom att dela din hyra bostad i dessa grupper kan du öka exponeringen mot en större grupp av potentiella hyresgäster.

7: Visa upp din bostad till hyra

Nu börjar det strömma in intresserade hyresgäster till din bostad. Det är relevant att säkerställa att bostaden framstår som inbjudande och attraktiv före visningarna. Hyresgäster som inspekterar din bostad kommer att lägga vikt vid att bostaden är välskött, ren och snygg.

Förbered dig inför visningarna genom att upprätta en lista med relevanta frågor för att bedöma om de potentiella hyresgästerna är en bra matchning för din bostad. Ge hyresgästerna tid att inspektera bostaden och ställa frågor, och var öppen för förhandlingar angående hyran samt hyresgästernas önskemål om inredning och villkor.

8: Genomför en grundlig kontroll av hyresgästen

När du har hittat en potentiell hyresgäst till din bostad är det väl att genomföra en grundlig bakgrundskontroll. Undersök särskilt hyresgästens ekonomiska förhållanden, antingen genom att begära dokumentation för stabil inkomst eller genom en kreditvärdering. Lita även på din intuition. En felbedömning av hyresgästen kan leda till stora ekonomiska förluster.

9: Underteckna hyreskontraktet

När du har genomfört din bakgrundskontroll och känner dig trygg med din blivande hyresgäst är det dags att underteckna hyreskontraktet. Det rekommenderas alltid att konsultera en advokat för att gå igenom kontraktet och säkerställa att alla juridiska aspekter är täckta. Kontraktet bör innehålla detaljer som hyra, deposition, bindningstid, bostadens användningsområde, eventuella kostnader, underhållsansvar och regler för andrahandsuthyrning. Undvik att använda generiska kontraktsmallar från internet; se till att involvera en juridisk expert i processen.

10: Kontinuerlig kommunikation med hyresgästen

Att underteckna ett hyreskontrakt är inte slutet på din relation till hyresgästen. Det är väl att fortsätta övervaka bostadens skick, se till att den tas väl hand om, och att eventuella skador hanteras snabbt. Upprätthåll en god dialog med hyresgästen för att säkerställa hyresgästens långsiktiga tillfredsställelse, vilket i slutändan bidrar till stabil hyresinkomst över en längre period.

Vanliga frågor