Här kommer bostäderna ifrån

Bostäderna i sökmotorn är primärt sökresultat, där det anges en mindre mängd data och där det länkas vidare till de hemsidor där bostäderna är upplagda och annonseras.

Det understryks att sökmotorn inte tillåter dolda bostadsägare, och därför inte har något inmail-system. Istället länkas det vidare till den externa hemsida där bostaden har hittats (om bostadsägaren är upprättad manuellt skickas bostadsägarens kontaktuppgifter). Därutöver understryks det att, som beskrivet i våra villkor och som är bekräftade vid upprättelsen, det kan finnas fel i sökmotorn. Se beskrivningen av bakgrunden för fel här. På alla bostäder finns en rapporteringsfunktion där användare snabbt kan rapportera om det finns datafel i bostaden, eller om källan som det länkas till inte fungerar.

Vårt mål är att samla så många bostäder som möjligt i vår sökmotor, så att våra betalningsanvändare kan få en så tillfredsställande överblick som möjligt över vilka lediga bostäder som finns på marknaden på en given tidspunkt. Bostäder från källor där vi inte kan se vem hyresvärden är har dock sedan den 3 februari 2021 exkluderats från Sökmotorn. Bostäderna i Sökmotorn hämtas från många källor, däribland från bostadsmäklare, bostadsbolag, potentiellt utvalda bostäder från andra bostadsportaler samt potentiellt bostäder som är postade på sociala medier. Därutöver tas även bytesbostäder med. Det kan förekomma vidarelänkning till källor som kan kräva betalning och/eller medlemskap för att få tillgång till bostaden, däribland offentligt erbjudna bostäder från bostadsbolag som kan kräva betalt medlemskap och där bostadskö kan förekomma. Ett mindre antal bostäder läggs upp direkt av upprättade bostadsägare.

Om det är speciella krav som gäller för en bostad skrivs detta på den gällande bostaden både i sököversikten och på själva bostaden. Därutöver ska man som användare bekräfta att man har förstått de speciella kraven som gäller för bostaden genom att kryssa i en ruta. Om användaren inte kryssar i rutan kan användaren inte komma vidare.