Hyr ut ditt hus via 10 enkla steg

Som fastighetsbolag, privat uthyrare eller företag är det väl att ha en välorganiserad strategi för uthyrning av ditt lediga hus. Att ha en klar strategi hjälper dig att undvika perioder med ett obebott hus och därmed förlorade hyresintäkter.
28. september 2023 | Skrivet av: Leonora Jensen
Hyr ut ditt hus via 10 enkla steg

Som fastighetsbolag, privat uthyrare eller företag är det väl att ha en välorganiserad strategi för uthyrning av ditt lediga hus. Att ha en klar strategi hjälper dig att undvika perioder med ett obebott hus och därmed förlorade hyresintäkter.

Om du letar efter ett hus att hyra, kan du följa denna guide: Så här hyr du ett hus – de 8 viktigaste stegen.

1: Påbörja uthyrningen av ditt hus omedelbart

Så snart dina nuvarande hyresgäster meddelar att de ska flytta, har du som uthyrare vanligtvis 1-2 månader på dig att hitta en ny hyresgäst till ditt hus. Kontrollera i ditt hyreskontrakt vilken uppsägningstid hyresgästen har.

Uthyrning av ett hus kan ta tid, och det är därför essentiellt att du inleder processen snabbt efter att du har mottagit en uppsägning. Undvik dock att känna dig pressad att hyra ut ditt hus till första bästa. Målet är att hitta en stabil och pålitlig hyresgäst som hyr ditt hus över en längre tidsperiod.

Många uthyrare gör misstaget att de väntar för länge med att inleda uthyrningsprocessen, vilket kan resultera i förlorad inkomst på grund av ett tomt hus som inte genererar några hyresintäkter.

2: Gör en detaljerad beskrivning av ditt hus för uthyrning

Nästa steg är att formulera en noggrann beskrivning av huset du vill hyra ut. Presentera de unika fördelar som huset kan erbjuda – det kan ha en stor trädgård, flera rum, ett garage, närhet till natur eller annat. Ange husets storlek, den månatliga hyran, skicket samt det förväntade depositionsbeloppet m.m. Skapa en positiv presentation av huset, till exempel genom att lyfta fram det rymliga vardagsrummet eller den trivsamma atmosfären som potentiella hyresgäster kan personifiera med sin egen stil och inredning.

Kom ihåg att beskriva vilka faciliteter och tjänster huset kan erbjuda, som ett garage, privat trädgård, eller närhet till bra skolor och kollektivtrafik. För att få en uppfattning om marknadsstandarderna för hyror kan du använda Bostadsdeal.se för att undersöka vad liknande hus hyrs ut för i ditt område – sök t.ex. på hyra hus i hela Sverige, hyra hus i Stockholm, hyra hus i Göteborg, hyra hus i Malmö och hyra hus i Uppsala.

3: Identifiera din idealiska hyresgäst

När du har utarbetat en detaljerad beskrivning av ditt uthyrningshus och dess fördelar, är det dags att överväga vilken typ av hyresgäst som skulle vara bäst lämpad för boendet.

En stabil inkomst genom långvariga hyresavtal är nyckeln till framgång som bostadsuthyrare. Frekventa hyresgästbyten kan vara ekonomiskt ansträngande. En framgångsrik uthyrning är baserad på att du hittar en hyresgäst som inte bara matchar din målgrupp för huset, men också har stabil ekonomi. De ideala hyresgästerna kommer att värdesätta och ta väl hand om ditt hus, samtidigt som de är i stånd att betala en stabil hyra över många år.

4: Skapa en uthyrningsannons för ditt hus

Nu är det dags att skapa en tilltalande annons för ditt hus. Syftet med denna annons är att presentera huset på ett sätt som är attraktivt för de typer av hyresgäster du vill attrahera. Annonsen bör ge en omfattande översikt över huset, inklusive detaljer som total yta, läge, typ av hus, pris samt årliga kostnader och andra relevanta upplysningar. Idealt bör din annons också innehålla en detaljerad beskrivning av huset med inbjudande bilder som visar både inre och yttre egenskaper, såsom trädgårdsområden och eventuella extra faciliteter.

5: Överväg att samarbeta med en fastighetsförvaltare

Även om många uthyrare väljer att hantera uthyrningen av sitt hus på egen hand, kan det vara värt att överväga att anlita en fastighetsförvaltare. Denna professionella kan hjälpa dig med:

  • Utformning av en tilltalande hyresannons och värdering av ditt hus
  • Identifiering av potentiella hyresgäster
  • Upprättande av ett detaljerat hyresavtal
  • Hantering av all kommunikation med hyresgäster och rådgivning för bästa möjliga hyresrelation
  • Säkerställande av snabb uthyrning av ditt hus
  • Insamling av hyra och deposition
  • Framställning av en ekonomisk rapport för uthyrningen

6: Marknadsför ditt hus för uthyrning

Nu är det dags att starta marknadsföringskampanjen för ditt hus. Här är en ideal strategi:

Annonsera ditt lediga hus för uthyrning på Bostadsdeal.se

Skapa en fängslande annons som tydligt lyfter fram ditt hus unika egenskaper. Ta imponerande bilder av både husets inre och yttre delar för att ge potentiella hyresgäster en tydlig uppfattning om vad du erbjuder. Sedan bör du skapa en annons på Bostadsdeal.se, som är en av Sveriges ledande plattformar för bostadsuthyrning. Genom att annonsera ditt hus på Bostadsdeal.se exponeras det för en bred publik som aktivt letar efter bostäder.

Kontakta direkt personer som letar efter ett hus att hyra

Kontakta aktivt bostadssökande som letar efter ett hus att hyra. Många av dessa specificerar sina preferenser i sökannonser på Bostadsdeal.se. Du kan proaktivt gå igenom databasen över potentiella hyresgäster som letar efter ett hus att hyra, och bjuda in dem till en visning.

Utnyttja ditt nätverk för att hitta en hyresgäst

Nätverk är kritiska eftersom många hittar sitt nya hem genom personliga kontakter. Informera dina vänner och bekanta om att du tänker hyra ut ditt hus. Kanske du känner någon som känner någon annan som just nu letar efter ett hus att hyra.

Använd sociala medier

Sociala medier är ett fantastiskt verktyg för att nå en stor mängd potentiella hyresgäster. Publicera din bostadsannons på Facebook eller andra plattformar för att öka synligheten för ditt lediga hus. Du är välkommen att posta ditt inlägg på Bostadsdeal.se bostadsuthyrningsgrupper på Facebook.

7: Visa ditt hus för uthyrning

Snart kommer du att börja få förfrågningar från intresserade hyresgäster. Se till att huset är presentabelt och inbjudande före visningarna. Din blivande hyresgäst kommer att uppskatta en välunderhållen och välkomnande bostad.

Förbered en lista med frågor inför visningarna så att du kan utvärdera om de potentiella hyresgästerna är en bra match för din fastighet. Ge dem tid att utforska fastigheten och ställa frågor, och var öppen för förhandlingar om pris och deras specifika önskemål om bostaden, villkor osv.

8: Kontrollera den potentiella hyresgästen noggrant

När du har hittat en potentiell hyresgäst till ditt hus, som du överväger att hyra ut till, är det väl att undersöka personen noggrant. Det primära fokuset bör vara att kontrollera hyresgästens ekonomiska stabilitet, till exempel genom att begära bevis på en fast inkomst eller genom att göra en kreditkontroll. Det är också väl att lita på din intuition; att hyra ut ditt hus till fel person kan visa sig vara ett dyrt misstag.

9: Underteckna hyresavtalet

När du har utfört nödvändiga bakgrundskontroller och känner dig trygg med den potentiella hyresgästen är det dags att formalisera uthyrningen genom ett hyresavtal. Ta hjälp av en advokat för att granska hyresavtalet och se till att alla juridiska aspekter är täckta. Avtalet bör inkludera detaljer om hyra, deposition, bindningstid, husets användningsområde, eventuella kostnader, underhåll och regler för andrahandsuthyrning. Det är relevant att inte bara använda en slumpmässig mall från internet; se till att få juridisk expertis när avtalet utformas.

10: Upprätthåll god kommunikation med hyresgästen

Även efter att hyresavtalet har undertecknats, är det väl att upprätthålla god kontakt med hyresgästen. Detta innebär att hålla koll på hur huset underhålls, om det uppstår eventuella skador, och överlag om hyresgästen behandlar din egendom med respekt. Det är dessutom väl att upprätthålla en positiv dialog med hyresgästen för att säkerställa att hen är nöjd och stannar i huset en längre tid, vilket på lång sikt kommer att säkra en stabil inkomst från uthyrningen.

Vanliga frågor