Hyr ut ditt rum – en 10-stegs guide

Oavsett om du representerar ett fastighetsbolag, en bostadsrättsförening eller är en privat hyresvärd bör du närma dig processen att hyra ut ditt lediga rum med fokus och systematik.
19. september 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Hyr ut ditt rum – en 10-stegs guide

Oavsett om du representerar ett fastighetsbolag, en bostadsrättsförening eller är en privat hyresvärd bör du närma dig processen att hyra ut ditt lediga rum med fokus och systematik. En väldefinierad planering kommer att hjälpa dig att undvika ekonomisk förlust i form av förlorade hyresintäkter för ditt rum. Om du vill hyra ett rum, se istället denna guide: Så hyr du ett rum – de 8 viktigaste stegen.

1: Påbörja uthyrningsprocessen omedelbart

När din nuvarande hyresgäst säger upp rummet har du oftast 1-2 månader innan denne flyttar för att hitta en ny hyresgäst. Kontrollera ditt hyreskontrakt för att bestämma hur mycket tid du faktiskt har till hands.

Att hitta rätt hyresgäst för ett rum kan vara en tidskrävande uppgift. Därför är det relevant att omedelbart svara på en uppsägning. Men du bör inte känna dig pressad att erbjuda rummet till den första bästa hyresgästen. Utför en noggrann analys av den nuvarande hyresmarknaden för att identifiera vilken typ av hyresgäst du vill ha och vilken hyra du realistiskt kan förvänta dig. Ditt mål bör vara att hitta en pålitlig hyresgäst som är intresserad av att hyra ditt rum under en längre tid. Många hyresvärdar gör misstaget att vänta till sista minuten innan de påbörjar uthyrningsprocessen, vilket kan leda till förlorade intäkter på grund av ett oanvänt rum. Med rätt strategi och inställning kan det dock gå snabbt att hitta den perfekta hyresgästen.

2: Upprätta en detaljerad beskrivning av rummet du vill hyra ut

Ditt nästa steg är att formulera en noggrann beskrivning av rummet du avser att hyra ut. Ange detaljer som rummets storlek, den månatliga hyran, rummets skick, samt det förväntade depositionsbeloppet etc. Formulera beskrivningen på ett positivt sätt; Om rummet till exempel är litet, lyft fram den mysiga och intima atmosfären osv.

Det är väl att belysa de olika möjligheter som rummet erbjuder. Kunde det exempelvis fungera som ett studierum eller en plats för mindre, trevliga sammankomster? Fundera över vilka faciliteter och tjänster du kan erbjuda, som tillgång till en gemensam trädgård, parkeringsmöjligheter eller närhet till kollektivtrafik och butiker. Att lyfta fram unika fördelar som kanske inte är lätta att hitta på andra platser kan vara det som får din framtida hyresgäst att välja just dig.

Sätt dig in i den aktuella rumshyrningsmarknaden. Du kan använda onlineportaler som Bostadsdeal.se för att få en uppfattning om prisnivån för liknande rum i ditt område. Se till exempel hyra rum i hela Sverige, hyra rum i Stockholm, hyra rum i Göteborg, hyra rum i Malmö och hyra rum i Uppsala.

3: Definiera den hyresgästprofil du söker för ditt rum

Efter att ha analyserat och skapat en detaljerad beskrivning av rummet du vill hyra ut, och dess fördelar, är nästa steg att överväga vilken typ av hyresgäst som skulle vara det bästa matchningen för det lediga rummet.

Som hyresvärd vill du ha en stabil inkomst genom långvariga hyresavtal. Det kan vara ekonomiskt påfrestande att ha hyresgäster som bara stannar kort tid. Därför är det relevant att skapa en detaljerad profil av din idealiska hyresgäst som passar din uthyrning. Du vill hitta en hyresgäst som inte bara tar hand om ditt rum väl, utan också har en stabil ekonomisk bakgrund. Den perfekta hyresgästen bör kunna betala sin hyra utan problem i många år framöver.

4: Skapa en övertygande hyresannons för ditt rum

Nu är det dags att skapa en annons för ditt rum. Syftet med annonsen är att tydligt och inbjudande presentera rummet, designat för att tilltala den hyresgästprofil du tidigare identifierat. Annonsen bör innehålla viktiga uppgifter som rummets storlek, läge, typ av rum, hyreskostnad, eventuella avgifter, och annan relevant information. Optimalt bör hyresannonsen också innehålla en detaljerad beskrivning av rummet, kompletterat med attraktiva bilder som visar rummets fördelar.

5: Överväg att anlita en fastighetsförvaltare

Även om många hyresbolag och privata hyresvärdar ofta hanterar uthyrningen av sina rum själva, kan det vara klokt att överväga att ta hjälp av en fastighetsförvaltare med expertis inom uthyrning av privata bostäder.

En fastighetsförvaltare kan hjälpa dig med:

  • Att skapa en tilltalande hyresannons och värdering av rummet.
  • Identifiering av potentiella hyresgäster som passar ditt rum.
  • Upprättande av ett hyresavtal skräddarsytt för uthyrning av rum.
  • Kommunikation med hyresgäster och rådgivning om det optimala hyresförhållandet.
  • Uthyrning av rummet.
  • Hantering av hyres- och depositionsbetalningar.
  • Bokföring för uthyrningen.

Det kan vara värdefullt att involvera en fastighetsförvaltare då de ofta har ett omfattande nätverk och gedigen erfarenhet av rumshyrning, vilket kan öka antalet intresserade potentiella hyresgäster. Dessutom sköter de all kommunikation med hyresgästerna och står för visning av rummet, kontrakt och löpande hyresbetalningar.

6: Marknadsför ditt lediga rum till uthyrning

Nu är du redo att påbörja marknadsföringen av ditt lediga rum. Här är ett effektivt tillvägagångssätt:

Marknadsför ditt lediga rum för uthyrning på Bostadsdeal.se.

Det är som tidigare nämnt relevant att skapa en övertygande annons som tydligt visar rummets egenskaper och dina kontaktuppgifter. Se till att ta attraktiva bilder av rummet så att potentiella hyresgäster får en bra bild av vad du erbjuder. Skapa sedan din annons på Bostadsdeal.se, en av Sveriges ledande portaler för bostadsuthyrning. Detta säkerställer att ditt rum ses av ett stort antal bostadssökande.

Kontakta personer som söker rum att hyra direkt

Du har även möjlighet att nå direkt till bostadssökande som aktivt söker rum att hyra. Många bostadssökande specificerar sina bostadsönskemål i sökannonser på Bostadsdeal.se. Du kan söka i databasen för att hitta potentiella hyresgäster som söker efter ett rum likt det du erbjuder och bjuda in dem till en visning.

Utnyttja ditt nätverk för att hitta rätt hyresgäst.

Att dra nytta av ditt nätverk kan vara mycket värdefullt i sökandet efter den perfekta hyresgästen. Känner du någon som letar efter ett nytt boende? Då är det en bra idé att kontakta dem och informera om ditt lediga rum. Dina vänner, familj eller bekanta kanske känner någon som skulle vara den perfekta matchen för ditt rum.

Använd sociala medier.

Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för att nå ett stort antal potentiella hyresgäster. Överväg att skapa en annons på plattformar som Facebook för att öka rummets synlighet. Bostadsdeal.se hanterar också flera gratis bostadsuthyrningsgrupper på Facebook, där du kan exponera ditt rum för ett större antal bostadssökande utan extra kostnad.

7: Visa ditt rum till uthyrning

Nu börjar förfrågningarna från hyresgäster, som är intresserade av att hyra ditt rum, att strömma in – och det är dags att visa rummet för de hyresgäster du vill hyra ut till.

Se till att rummet är rent och väl presenterat inför visningen. Skapa en mental checklista med viktiga frågor som du kan ställa under visningen, vilket kan hjälpa dig att bedöma om den intresserade hyresgästen skulle vara en bra match för ditt rum. Låt hyresgästerna ta sig tid att titta runt i rummet och ställa frågor, och vara öppen för diskussioner om pris och eventuella specifika önskemål de kan ha angående rummet.

8: Gör en bakgrundskontroll av hyresgästen

När du har identifierat en potentiell hyresgäst för ditt rum är det relevant att du genomför en bakgrundskontroll. Utvärdera hyresgästens ekonomiska stabilitet, antingen genom att begära dokumentation av en fast inkomst eller genom att göra en kreditkontroll. Förlita dig även på din intuition, eftersom det kan vara ett kostsamt misstag att hyra ut ditt rum till fel person.

9: Underteckna hyresavtalet

När du har granskat hyresgästens bakgrund och känner dig trygg med hyresgästens pålitlighet är det dags att underteckna hyresavtalet. Det är klokt att låta en advokat granska avtalet för att säkerställa att alla juridiska aspekter hanteras korrekt. Avtalet bör innehålla detaljer såsom hyrespris, deposition, bindningstid, rummets användning, eventuella extra kostnader, underhåll och regler för andrahandsuthyrning. Undvik att enbart använda generiska avtalsmallar från nätet; sök alltid juridisk rådgivning när du utformar avtalet.

10: Behåll kontakten med hyresgästen

Att underteckna ett hyresavtal markerar inte slutet på din relation med hyresgästen. Du bör fortlöpande övervaka rummets skick, kontrollera för eventuella skador och se till att hyresgästen tar hand om rummet på ett bra sätt. Det är väl att upprätthålla en god kommunikation med din hyresgäst, vilket inte bara skapar en trevlig atmosfär utan också bidrar till ett långvarigt hyresförhållande (vilket i sin tur säkerställer en stabil inkomst från hyran över tid).

Vanliga frågor