Så här säljer du din lägenhet – en 10-stegs guide till försäljning och självförsäljning

När du vill sälja din lägenhet är det essentiellt att ha en strukturerad och genomtänkt approach.
3. oktober 2023 | Skrivet av: Redaktionen
Så här säljer du din lägenhet – en 10-stegs guide till försäljning och självförsäljning

När du vill sälja din lägenhet är det essentiellt att ha en strukturerad och genomtänkt approach. En bra och klar säljstrategi kan hjälpa dig att undvika onödig liggande tid och potentiella förluster. Denna guide är för dig som står inför att sälja din lägenhet. Om du istället letar efter en lägenhet till salu, kan du följa denna guide: Sådan köper du en lägenhet – de 11 viktigaste stegen.

Steg 1: Starta försäljningsprocessen omedelbart

Så snart beslutet att sälja är fattat, är det väl att du påbörjar försäljningsprocessen omgående. Försäljningsprocessen kan vara tidskrävande, så det är essentiellt att agera proaktivt och effektivt. Du bör dock inte känna dig pressad att sälja till den första intresserade köparen, utan istället ha en solid förståelse för det nuvarande marknadsläget, så du vet vilket försäljningspris du realistiskt kan förvänta dig. Målet är att hitta en seriös och pålitlig köpare som optimalt kan betala det pris du önskar.

Många säljare väntar för länge med att starta försäljningsprocessen, vilket kan leda till onödiga kostnader och förlorad vinst. Med rätt strategi och approach kan försäljningsprocessen vara både enkel och effektiv. Kom ihåg, lägenheter säljs varje dag, så med rätt strategi och tillvägagångssätt, kan du ha tur och hitta en köpare till din lägenhet snabbt och lätt.

Steg 2: Formulera en detaljerad beskrivning av din lägenhet till salu

Om du säljer lägenheten genom självförsäljning, är det din uppgift att formulera en exakt och inbjudande beskrivning av lägenheten. Ange detaljer som lägenhetens storlek, antal rum, skick och pris. Presentera lägenheten i en positiv dager; till exempel, om lägenheten är liten, marknadsför den som mysig och charmig, vilket kan vara precis vad vissa köpare söker – ett ställe de kan personliggöra och göra till sitt eget.

Tydliggör de möjligheter och fördelar lägenheten erbjuder. Är den till exempel perfekt för att hålla små sammankomster eller har den en bra studiemiljö? Överväg vilka faciliteter och tjänster du kan framhäva, såsom en gemensam trädgård, parkeringsmöjligheter, närhet till kollektivtrafik och shoppingmöjligheter. Om lägenheten har unika fördelar, som köpare har svårt att hitta på andra ställen, kommer det att vara en stor fördel vid försäljningen.

Innan du fastställer ett försäljningspris bör du undersöka marknadspriset för liknande lägenheter i området. Du kan använda bostadssidor som Bostadsdeal.se för att få en överblick över vad liknande lägenheter säljs för i ditt område, och därmed prissätta din lägenhet konkurrenskraftigt.

Steg 3: Identifiera din målgrupp av köpare

När du har analyserat och beskrivit din lägenhet till salu samt dess fördelar, är det dags att överväga vilken typ av köpare som skulle vara mest intresserade av bostaden. Det kan vara en bra idé att skapa en detaljerad profil av din idealiska köpare, för att maximera chansen att hitta en pålitlig och seriös köpare, som uppskattar lägenheten, slår till snabbt och idealiskt accepterar ditt önskade försäljningspris utan att förhandla ner det.

Som säljare uppnår du bästa pris och de mest fördelaktiga villkoren genom att matcha bostaden med rätt köpargrupp. Det är väl att marknadsföra lägenheten målinriktat och precist för att attrahera köpare som har de ekonomiska medlen och intresset som krävs för att genomföra köpet.

4: Skriv en säljannons för din lägenhet

Om du har valt självsäljsmodellen, bör du nu formulera en annons för din lägenhet. Skapa en tydlig och detaljerad beskrivning av lägenheten, anpassad till de köpare du önskar attrahera. Annonsen bör innehålla information om lägenhetens egenskaper såsom yta, läge, typ av lägenhet, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer om lägenheten. Idealiskt bör säljannonsen också innehålla en detaljerad beskrivning av lägenhetens främsta fördelar, samt inbjudande bilder som visar upp lägenheten från sin bästa sida. Du kan eventuellt välja att investera i en professionell bostadsfotograf – men bra bilder tagna med din smartphone kan också vara tillräckligt.

Om lägenheten inte säljs efter en tid, kan du överväga att anlita en inredningsstylist, som för några tusen kronor kan göra din lägenhet ännu mer inbjudande för potentiella köpare. Det kanske är just den extra touchen som gör skillnaden.

5: Överväg att använda en fastighetsmäklare

Många säljare väljer att sköta försäljningen av deras lägenhet själva, då försäljningsprocessen kan verka ganska rak på sak. Men det kan finnas goda skäl att överväga användandet av en professionell fastighetsmäklare specialiserad på lägenheter.

En fastighetsmäklare kan assistera med:

  • Att upprätta en försäljningspresentation och värdering av lägenheten.
  • Annonsering och marknadsföring av lägenheten på bostadsportaler som Bostadsdeal.se, med skyltning, i lokala medier och på sociala medier.
  • Att hitta potentiella köpare till din lägenhet, till exempel via mäklarens köparregister.
  • Att formulera ett köpeavtal.
  • Att hantera all kontakt med köpare och ge råd om det optimala priset och villkoren.
  • Förhandling med köparen, så att lägenheten säljs till rätt pris.

En fastighetsmäklare har ofta ett brett nätverk och tillgång till många potentiella köpare. De hanterar alla aspekter av försäljningsprocessen, inklusive visningar av lägenheten. Mäklaren tar typiskt betalt i form av en provision som motsvarar en procentandel av försäljningspriset, samt kostnader för marknadsföring av lägenheten som betalning för mäklarens tjänster.

Att använda en fastighetsmäklare kan potentiellt göra försäljningsprocessen smidigare och kanske till och med hjälpa till att uppnå ett högre försäljningspris – och du slipper besväret. Om du kan sköta marknadsföring och visningar själv, och anlitar en bostadsadvokat för att sköta pappersarbetet, kan det dock finnas stora besparingar i att sälja själv.

6: Marknadsför din lägenhet till salu

Nu är det dags att marknadsföra din lägenhet som är till salu. Här är en idealisk process:

Annonsera din lägenhet på bostadssajter

Det är relevant att du skapar en övertygande försäljningsannons som lyfter fram de största fördelarna med att köpa din lägenhet samt dina kontaktuppgifter. Ta inbjudande bilder av lägenheten så att potentiella köpare kan få ett bra intryck av bostaden. Publicera din annons på relevanta bostadssajter som till exempel Bostadsdeal.se, en av Sveriges ledande portaler för försäljning av bostäder, inklusive lägenheter. Detta kommer att exponera din lägenhet för en bred skara av potentiella köpare som söker ett nytt hem.

Ta direktkontakt med bostadsköpare

Du kan också själv söka upp potentiella köpare genom att kontakta personer som aktivt söker efter ett boende. Många bostadsköpare beskriver vad de söker i sökannonser på Bostadsdeal.se. Du kan aktivt söka i databasen efter köpare som söker lägenhet till salu, och ta direktkontakt med dem som söker efter en lägenhet som den du erbjuder, och bjuda in dem till en visning.

Utnyttja ditt nätverk för att hitta en köpare

Ett stort antal köpare hittar sina nya hem genom nätverk och personliga kontakter. Om du känner någon som aktivt söker på bostadsmarknaden, kontakta dem och informera dem om att din lägenhet är till salu.

Använd sociala medier

Sociala medier är ett effektivt verktyg för att nå ut till en stor grupp potentiella köpare snabbt. Skapa en annons på Facebook, X.com, Linkedin och andra sociala plattformar där du kan nå en bred publik. Genom att dela din annons i relevanta bostadsgrupper eller sidor, kan du öka exponeringen av din lägenhet och därmed möjligheten för en försäljning.

7: Visa din lägenhet för potentiella köpare

Nu börjar du få de första förfrågningarna från intresserade köpare, som vill besiktiga din lägenhet med syfte att köpa. Det är relevant att lägenheten framstår som inbjudande och attraktiv inför visningar. Kom ihåg att köpare föredrar en lägenhet som är väl underhållen och inbjudande.

Ha en mental lista med frågor redo vid varje visning, som kan hjälpa dig att bedöma om de potentiella köparna är rätt match för din bostad. Ge dem tid att titta runt och ställa frågor. Var öppen för förhandlingar om priset och var tillmötesgående mot köparnas önskemål och behov.

8: Avsluta affären: Få en mäklare eller en bostadsadvokat att hantera papperarbetet

När du har hittat köparen till din lägenhet, ska ett köpekontrakt upprättas, och när kontraktet är undertecknat och godkänt, ska det upprättas en lagfart som ska registreras. Det kan du inte göra själv – så du behöver en fastighetsmäklare eller en bostadsadvokat för att hjälpa dig i detta skede. Du behöver också hjälp med att upprätta ett deponeringskonto, ett temporärt bankkonto där köparen betalar handpenningen för lägenheten. Beloppet frigörs först till dig från deponeringskontot när affären är godkänd och lagfarten är registrerad.

9: Överlämnande och flyttning

När lagfarten är registrerad och lägenheten är såld, har du typiskt en period på några veckor upp till några månader innan du ska vara ute ur lägenheten. Om du ännu inte har hittat ditt nya hem har du bråttom. Använd bostadsportaler som Bostadsdeal.se för att söka efter en ny bostad – till exempel en hyresrätt, en ny ägarlägenhet eller ett hus till salu.

10: Upprätthåll en god relation med köparen

Även efter undertecknandet av köpekontraktet är det väl att upprätthålla en god relation med köparen. Det säkrar en smidig övergång och hantering av eventuella oklarheter eller oförutsedda problem som kan uppstå efter försäljningen. Genom att upprätthålla en positiv dialog säkerställer du att både köpare och säljare har en bra upplevelse, och det kan vara till nytta för framtida försäljningar eller köp av fastigheter.

Vanliga frågor