Så hyr du en lägenhet - de 8 viktigaste stegen

När du vill hyra en lägenhet är det centralt att följa en välstrukturerad process för att inte spendera onödig energi och tid på ditt bostadssökande. Utöver själva bostadsjakten har du även andra dagliga uppgifter som kräver din uppmärksamhet.
20. september 2023 | Skrivet av: Redaktionen
Så hyr du en lägenhet - de 8 viktigaste stegen

När du vill hyra en lägenhet är det centralt att följa en välstrukturerad process för att inte spendera onödig energi och tid på ditt bostadssökande. Utöver själva bostadsjakten har du även andra dagliga uppgifter som kräver din uppmärksamhet. För att hjälpa dig hålla fokus och minimera tidsåtgången har vi tagit fram denna guide, som ser till att du hittar den ideala lägenheten utan onödiga omvägar och stress.

Om du istället är intresserad av att hyra ut en lägenhet, se vår guide om uthyrning av lägenheter här.

Steg 1: Specificera dina behov, krav och önskemål

Börja med att klargöra dina behov och krav för den nya lägenheten. Det första steget i ditt bostadssökande är att definiera exakt vad du letar efter. Reflektera över vilken typ av lägenhet du föredrar och vilka bekvämligheter som är viktiga för dig. Överväg t.ex. följande frågor:

 • Vilken typ av lägenhet vill du bo i?
 • Hur prioriterar du lägenhetens placering? Vill du vara nära centrum, i ett livligt område, eller kanske i en lugnare del av staden?
 • Hur mycket utrymme behöver du?
 • Är parkeringsmöjligheter eller närhet till kollektivtrafik viktigt för dig?
 • Vilken hyrestid föredrar du?
 • Vad är din budget för hyran? Kom ihåg att inkludera extra kostnader som el, vatten och eventuella gemensamma utgifter.
 • Behöver lägenheten specifika faciliteter som badrum, kök, tvättstuga, skafferi, klädkammare?
 • Är avstånd till vatten, utsikt eller våningsplan viktigt för dig?
 • Finns det särskilda önskemål eller krav baserade på dina personliga behov eller livsstil?

Steg 2: Sök efter lägenhet att hyra

Inled ditt sökande med att utforska olika plattformar som listar lägenheter för uthyrning. Använd sökfilter för att hitta lägenheter som matchar dina kriterier. Håll utkik efter potentiella bostäder och kanske skapa en lista över dem du gillar mest. När du har bestämt dina preferenser och önskemål för lägenheten är det dags att börja jakten. Det finns flera metoder du kan använda:

 • Onlineportaler: Använd webbplatser som Bostadsdeal.se som erbjuder en omfattande översikt över tillgängliga lägenheter i ditt önskade område. Sök till exempel efter lägenhet i hela Sverige, lägenhet i Stockholm, lägenhet i Göteborg, lägenhet i Malmö och lägenhet i Uppsala. Anpassa din sökning efter faktorer som plats, storlek och pris.
 • Lokalannonser och anslagstavlor: Håll även ögonen öppna för lokala annonser i tidningar och på anslagstavlor i det område du är intresserad av. Här kan du ibland finna attraktiva erbjudanden.
 • Sociala medier och nätverk: Meddela ditt nätverk att du letar efter en lägenhet. Dela din sökning på sociala medier för att sprida den till fler. Bostadsdeal.se har även skapat Facebook-grupper för bostadssökande som du är välkommen att använda.

Steg 3: Besök och utvärdera de lägenheter du har hittat

Efter att ha identifierat potentiella lägenheter att hyra, är det dags att boka visningar. Under dessa besök bör du utvärdera lägenheterna baserat på dina kriterier och göra anteckningar om fördelar och nackdelar med varje objekt. Var särskilt uppmärksam på:

 • Passar läget med dina och eventuella samboendes personliga preferenser och dagliga behov?
 • Är utrymmet tillräckligt stort för dina behov?
 • Är parkerings- och transportmöjligheterna goda för både dig och dina gäster?
 • Hur är tillgängligheten till lägenheten?

Steg 4: Förhandla hyresavtalet

När du har hittat din drömlägenhet är det dags att förhandla om hyresavtalet. Det är relevant att du noggrant kontrollerar alla villkor - däribland hyra, deposition, underhåll och uppsägningstider - så att båda parter är nöjda med överenskommelsen. Se till att alla avtal och bestämmelser klart och tydligt framgår av kontraktet för att förhindra eventuella framtida missförstånd.

Steg 5: Betala deposition och skriv under hyresavtalet

Efter framgångsrika förhandlingar är nästa steg att betala den överenskomna depositionen och skriva under hyresavtalet. Läs igenom kontraktet noggrant och försäkra dig om att alla avtalade punkter är inkluderade innan du undertecknar. Det rekommenderas alltid att ha någon med juridisk kompetens vid din sida när du går igenom hyresavtalet.

Steg 6: Flytta in och inred din lägenhet

Nu är det äntligen dags att flytta in och göra din nya lägenhet till ditt hem. Skapa en detaljerad plan för flytten och för hur du vill inreda lägenheten. Se även till att meddela alla relevanta myndigheter om din nya adress. Att flytta kan vara krävande, och att inreda kan vara lika utmanande. Därför har vi skapat dessa guider som kan hjälpa dig: 12 steg till att inreda din lägenhet - skapa ett hem som kompletterar din livsstil samt Checklista för flytt till lägenhet.

Steg 7: Påbörja din vardag i din nya lägenhet

Efter flytten är det dags att starta din nya vardag i lägenheten. Ta dig tid att acklimatisera dig i ditt nya hem och börja utforska grannskapet och allt det har att erbjuda. Bjud in dina nya grannar på fika, eller kanske arrangera en stor inflyttningsfest för din familj, vänner och bekanta.

Steg 8: Upprätthåll ett gott samarbete med din hyresvärd

Det är relevant att du har ett bra samarbete med din hyresvärd. Kommunicera öppet om eventuella problem och underhållsuppgifter och se till att följa de regler och överenskommelser som anges i hyresavtalet. Betala alltid din hyra i tid. Genom att ha ett gott förhållande till din hyresvärd kan många problem och missförstånd undvikas.

Vanliga frågor