Så säljer du din bostad – en 10-stegs guide till försäljning och självförsäljning

När du vill sälja din bostad är det relevant att du har en strukturerad och genomtänkt inställning.
12. oktober 2023 | Skrivet av: Redaktionen
Så säljer du din bostad – en 10-stegs guide till försäljning och självförsäljning

När du vill sälja din bostad är det relevant att du har en strukturerad och genomtänkt inställning. En bra och tydlig försäljningsstrategi kan hjälpa dig att undvika onödig liggtid och potentiella förluster. Denna guide är för dig som står inför att sälja din bostad.

Steg 1: Påbörja försäljningsprocessen omedelbart

Så snart beslutet att sälja har fattats, är det väl att du sätter igång försäljningsprocessen direkt. Försäljningsprocessen kan vara tidskrävande, så det är väsentligt att agera proaktivt och effektivt. Du bör dock inte känna dig pressad att sälja till den första intresserade köparen, utan istället ha en solid förståelse för den nuvarande marknaden, så du vet vilket försäljningspris du realistiskt kan förvänta dig. Målet är att hitta en seriös och pålitlig köpare som kan betala det pris du önskar.

Många säljare väntar för länge med att initiera försäljningsprocessen, vilket kan leda till onödiga kostnader och förlorad vinst. Med rätt strategi och inställning kan försäljningsprocessen vara både enkel och effektiv.

Kom ihåg att bostäder säljs varje dag, så med rätt strategi och inställning, kan du ha turen att finna en köpare till din bostad enkelt och snabbt.

Steg 2: Skapa en detaljerad beskrivning av din bostad till salu

Om du säljer bostaden genom självförsäljning, är det ditt ansvar att formulera en exakt och inbjudande beskrivning av bostaden. Ange detaljer som bostadens storlek, antal rum, skick och pris. Presentera bostaden i en positiv dager; till exempel, om bostaden är liten, marknadsför den som mysig och charmig, vilket kan vara exakt vad vissa köpare söker – en plats de kan personliggöra och göra till sitt eget.

Innan du fastställer ett försäljningspris bör du undersöka marknadspriset för liknande bostäder i området. Du kan använda bostadswebbplatser som Bostadsdeal.se för att få en översikt över vad liknande bostäder säljs för i ditt område och därmed prissätta din bostad konkurrenskraftigt. Se till exempel priser på bostad till salu i hela Sverige, bostad till salu i Stockholm, bostad till salu i Göteborg, bostad till salu i Malmö och bostad till salu i Uppsala. 

Steg 3: Identifiera din målgrupp av köpare

När du har analyserat och beskrivit din bostad till salu samt dess fördelar, är det dags att överväga vilken typ av köpare som skulle vara mest intresserad av bostaden. Det kan vara en god idé att skapa en detaljerad profil av din idealiska köpare, för att maximera chansen att hitta en pålitlig och seriös köpare, som värdesätter bostaden, agerar snabbt och idealiskt accepterar ditt önskade försäljningspris utan att förhandla ner det.

Som säljare uppnår du det bästa priset och de mest fördelaktiga villkoren genom att matcha bostaden med rätt köpargrupp. Det är väl att marknadsföra bostaden riktat och precist för att attrahera köpare som har de ekonomiska medlen och intresset som krävs för att genomföra köpet.

Steg 4: Skriv en försäljningsannons för din bostad

Om du har valt själv försäljningsmodellen, måste du nu skapa en annons för din bostad. Skapa en klar och detaljerad beskrivning av bostaden, som är anpassad till de köpare du vill attrahera. Annonsen innehåller information om bostadens egenskaper såsom yta, läge, typ av bostad, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer om bostaden. Ideellt sett bör försäljningsannonser också innehålla en detaljerad beskrivning av bostadens viktigaste fördelar, samt inbjudande foton som framhäver bostaden från sin bästa sida. Du kan eventuellt välja att investera i en professionell fastighetsfotograf – men du kan också komma långt med bra bilder tagna med din smartphone.

Om det går en tid utan att bostaden säljs, kan du överväga att anlita en homestaging-expert, som för några tusen kronor kan göra din bostad ännu mer inbjudande för potentiella köpare. Kanske är det just den där lilla extra touchen som gör skillnaden.

5: Överväga att anlita en fastighetsmäklare

Många säljare väljer att själva hantera försäljningen av sin bostad, eftersom försäljningsprocessen kan verka ganska rak fram. Men det finns goda skäl att överväga att använda en professionell fastighetsmäklare, som är specialiserad på bostadsförsäljningar. 

En fastighetsmäklare kan hjälpa till med:

  • Att ta fram en försäljning-presentation och värdera bostaden.
  • Att annonsera och marknadsföra bostaden på bostadsportaler som Bostadsdeal.se, med skyltning, i lokala medier och på sociala medier.
  • Att hitta potentiella köpare till din bostad, till exempel via mäklarens köpare databas.
  • Att formulera ett köpekontrakt.
  • Att hantera all kommunikation med köpare och råd om optimalt pris och villkor.
  • Att förhandla med köparen så att bostaden säljs till rätt pris.

Fastighetsmäklare har ofta ett brett nätverk och tillgång till många potentiella köpare. 

De hanterar alla aspekter av försäljningsprocessen, inklusive visningar av bostaden. Mäklaren tar vanligtvis betalt genom en provision, vilket är en procentuell del av försäljningspriset, samt kostnader för att marknadsföra bostaden som betalning för mäklarens tjänster. Att använda en mäklare kan potentiellt göra försäljningsprocessen smidigare och kanske även hjälpa till att uppnå ett högre försäljningspris – samtidigt som du sparar dig själv besväret.

6: Självförsäljning: Marknadsföring och kontakt med bostadsköpare

Nu är det dags att marknadsföra din bostad som är till salu. Här är en idealisk tillvägagångssätt:

Annonsera din bostad på bostadswebbplatser: 

Det är relevant att du skapar en övertygande försäljningsannons som lyfter fram de största fördelarna med att köpa din bostad, samt dina kontaktuppgifter. Ta några inbjudande bilder av bostaden så att potentiella köpare får en god uppfattning om bostaden. Placera din annons på relevanta bostadswebbplatser som exempelvis Bostadsdeal.se, som är en av Sveriges ledande portaler för bostadsförsäljning. Detta kommer att exponera din bostad för en bred skara av potentiella köpare som letar efter ett nytt hem.

Ta direktkontakt med bostadsköpare: 

Du kan också själv söka upp potentiella köpare genom att kontakta personer som aktivt letar efter en bostad. Många bostadsköpare beskriver vad de letar efter i sökannonser på Bostadsdeal.se. Du kan aktivt söka i databasen efter köpare som letar efter bostäder till salu och ta direktkontakt med dem som söker en bostad som den du erbjuder, och bjuda in dem till en visning.

Använd ditt nätverk för att hitta en köpare: 

En betydande mängd köpare hittar sina nya hem genom nätverk och personliga kontakter. Om du känner någon som aktivt letar på bostadsmarknaden, kontakta dem och berätta att din bostad är till salu.

Använd sociala medier: 

Sociala medier är ett effektivt verktyg för att snabbt nå ut till en stor grupp potentiella köpare. Skapa en annons på Facebook, Instagram, LinkedIn och andra sociala plattformar, där du kan nå en bred publik. Genom att dela din annons i relevanta bostadsgrupper eller sidor kan du öka exponeringen av din bostad och därmed möjligheten till en försäljning.

7: Visa din bostad för potentiella köpare

Nu börjar du få de första förfrågningarna från intresserade köpare, som vill besiktiga din bostad med avseende på köp. Det är väl att bostaden framstår som inbjudande och attraktiv inför visningarna. Kom ihåg att köpare föredrar en bostad som är välskött och inbjudande. Ha en mental lista med frågor redo vid varje visning, som kan hjälpa dig att bedöma om de potentiella köparena är rätt match för din bostad. Ge dem tid att titta runt och ställa frågor. Var öppen för förhandlingar om priset och var lyhörd inför köparnas önskemål och behov.

8: Avsluta affären: Anlita en mäklare eller en bostadsjurist för pappersarbetet

När du har hittat köparen till din bostad, måste ett köpekontrakt upprättas, och när köpekontraktet är undertecknat och godkänt måste det utformas en lagfart som ska registreras. Detta är något du inte kan göra själv - så du behöver en fastighetsmäklare eller en bostadsjurist för att hjälpa dig i detta skede. Du behöver också hjälp med att upprätta ett depositionskonto, som är ett tillfälligt bankkonto där köparen insätter handpenningen för bostaden till. Beloppet släpps först till dig från depositionskontot när affären är godkänd och lagfarten är registrerad.

9: Överlämning och flyttning

När lagfarten är registrerad och bostaden är såld, har du vanligtvis en period på några veckor upp till några månader innan du måste vara ur bostaden. Om du ännu inte har hittat din nya bostad har du mycket att göra. Använd bostadsportaler som Bostadsdeal.se för att söka efter en ny bostad – t.ex. en hyresrätt, en bostadsrätt, en ny bostad eller ett hus till salu.

10: Bibehåll en god relation med köparen

Även efter undertecknandet av köpekontraktet är det väl att bibehålla en god relation med köparen. Det säkerställer en smidig övergång och hantering av eventuella oklarheter eller oväntade problem som kan uppstå efter försäljningen. Genom att bibehålla en positiv dialog säkerställer du att både köpare och säljare har en bra upplevelse, och det kan vara till nytta för framtida försäljningar eller köp av fastigheter.

Vanliga frågor