Upplev Malmö: En guide till stadens bästa butiker och områden

En rik historia: Staden har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Malmö var en viktig handelsstad under medeltiden och har sedan dess varit en betydande industristad.
23. april 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Upplev Malmö: En guide till stadens bästa butiker och områden

Malmö som stad

En rik historia: Staden har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Malmö var en viktig handelsstad under medeltiden och har sedan dess varit en betydande industristad. Stadens historia återspeglas i dess arkitektur, med allt från medeltida kyrkor till moderna skyskrapor.

En internationell atmosfär: Malmö är en av Sveriges mest invandrarrika städer, med invånare från över 180 olika länder. Detta ger staden en unik och kosmopolitisk atmosfär. Detta återspeglas i stadens matutbud, kulturliv och språk.

Ett starkt kulturliv: Malmö har ett blomstrande kulturliv med ett brett utbud av museer, teatrar, gallerier och musikställen. Staden är också hem för ett antal internationellt erkända festivaler, som Malmöfestivalen och Malmö Live.

Transportförhållanden i Malmö

I Malmö finns flera effektiva och hållbara sätt att ta sig runt i staden, från ett omfattande kollektivtrafiksystem till cykelvänliga vägar och strategiska bilförbindelser.

Kollektivtrafik: Malmö har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät med bussar, spårvagnar och tåg. Skånetrafiken ansvarar för den regionala kollektivtrafiken i Skåne län.

Cykling: Malmö är en cykelvänlig stad med många cykelvägar och cykelbanor. Det är lätt att ta sig runt i Malmö med cykel.

Bil: Malmö har ett omfattande gatunät, men det kan vara svårt att hitta en parkeringsplats i centrum.

Nyckeltal om Malmö (2023)

Dessa siffror ger en överblick över Malmö som stad. De visar att Malmö är en stad med en stor och växande befolkning, en diversifierad ekonomi och en välutbildad befolkning. Staden har också en stark politisk kultur och ett attraktivt turistmål.

Det är dock viktigt att komma ihåg att siffror inte berättar hela historien. De kan inte ge en helhetsbild av Malmös kultur, historia eller samhällsliv. För att verkligen förstå Malmö är det nödvändigt att besöka staden och uppleva den på egen hand.

Befolkning: 363 945 (2023)

Område: 157,23 km²

Andel utlandsfödda invånare: 32,1 % (2023)

Stora fastighetsbolag i Malmö

Victoria Park: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på bostadsfastigheter i Sverige. De äger och förvaltar cirka 17 000 lägenheter i Malmö.

Wallenstam: Ett privatägt fastighetsbolag med fokus på bostäder i Sverige. De äger och förvaltar cirka 12 000 lägenheter i Malmö.

Heimstaden: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på bostadsfastigheter i Sverige, Norge och Danmark. De äger och förvaltar cirka 11 000 lägenheter i Malmö.

SBB: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på samhällsfastigheter i Sverige. De äger och förvaltar cirka 2 500 samhällsfastigheter i Malmö, inklusive skolor, förskolor och äldreboenden.

Fabege: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på kontor och samhällsfastigheter i Sverige. De äger och förvaltar cirka 1 000 kontors- och samhällsfastigheter i Malmö.

Stadsdelar i Malmö 

Här följer en kort beskrivning av vad som kännetecknar varje stadsdel:

Centrum: Malmös innerstad med shopping, kultur och historiska byggnader. Här hittar du bland annat Lilla Torg, Malmöhus slott, Saluhallen och Gustav Adolfs torg.

Innerstad: Stadsdelen runt centrum med bostäder, kontor och parker. Här hittar du Möllevången, Ribersborg och Slottsstaden.

Limhamn-Bunkeflo: En kuststad med badplatser, småbåtshamnar och industri. Här hittar du bland annat Limhamns kalkbrott, Sibbarps strand och Bunkeflostrand.

Hyllie: En modern stadsdel med Malmö Arena, Emporia och nya bostäder. Här finns även Malmömässan och Hyllie station.

Fosie: Ett industri- och bostadsområde med Fosie industriområde och Värnhem. Här finns bland annat Fosie kyrka, Folkets park och Värnhemstorget.

Bostadsområden i Malmö

Limhamn

Limhamn utmärker sig som ett populärt bostadsområde som lockar med sina vackra villor och sin närhet till havet som erbjuder en oas för den som söker lugn och skönhet i sin vardag. Det är ett område som kännetecknas av en barnvänlig atmosfär, med tillgång till bra skolor och förskolor, vilket gör det till ett idealiskt val för familjer. Limhamns centrum erbjuder ett rikt utbud av butiker, restauranger och caféer, vilket bidrar till en hög livskvalitet. Områdets popularitet och kvaliteter avspeglas dock i bostadspriserna som ligger över genomsnittet för Malmö, vilket gör det till ett dyrare val.

Bunkeflostrand

Bunkeflostrand erbjuder en charmig blandning av äldre villor och småhus där närheten till havet och de vackra badplatserna omgivna av natursköna omgivningar utgör kärnan i områdets attraktionskraft. Precis som Limhamn är Bunkeflostrand känt för sin lugna och barnvänliga karaktär med tillgång till kvalitetsskolor och förskolor. Även här ligger bostadspriserna över Malmös genomsnitt, vilket speglar områdets eftertraktade läge och livskvalitet.

Bellevue

Bellevue representerar en exklusivitet med sina stora villor som ofta erbjuder sjöutsikt, vilket placerar området i toppskiktet på Malmös bostadsmarknad. Dess närhet till stadskärnan och de lummiga parkerna ger en extra dimension av bekvämlighet och rekreation. Liksom övriga områden är Bellevue barnvänligt med bra skolor och förskolor, men skiljer sig genom att ha Malmös högsta bostadspriser, vilket speglar områdets unika kvaliteter och exklusivitet.

Djursholm

Djursholm sticker ut som ett lugnt och lugnt område med rymliga villor omgivna av lummiga trädgårdar, som erbjuder en reträtt från stadens liv och rörelse. Områdets närhet till naturområden och golfbanor ger rika möjligheter till rekreation och friluftsliv. Med bra skolor och dagis i närheten är Djursholm ett annat attraktivt val för familjer. Trots sin avskildhet från stadens puls ligger även Djursholms bostadspriser över Malmös snitt, vilket vittnar om områdets kvaliteter och efterfrågan.

Hus att hyra i Malmö

Hyreslägenheter i Malmö

I Malmö erbjuder varje stadsdel en unik boendeupplevelse som speglar stadens mångsidighet och dynamik. I hjärtat av Malmö hittar vi Centrum, ett område som lockar med ett stort utbud av lägenheter i varierande storlekar och prisklasser. Här är du aldrig långt från stadens pulserande liv med shopping, kultur, restauranger och nöjen inom räckhåll. Men trots de goda kommunikationsmöjligheterna med kollektivtrafiken kan det vara en utmaning att hitta parkering och priserna kan bli höga.

Innerstad

Innerstaden sticker ut med sina trendiga och moderna lägenhetskomplex som erbjuder boende av hög standard. Området ligger nära både stadskärnan och de lummiga parkerna, vilket gör det till ett attraktivt läge för den som söker närhet till stadens utbud samtidigt som man uppskattar en lugnare miljö. Även här är kommunikationerna utmärkta, men det återspeglas i områdets priser som ligger i det högre intervallet.

Hyllie

Hyllie är känt för sina moderna och nybyggda lägenhetskomplex med tillgång till utmärkta faciliteter. Detta område erbjuder närhet till Malmö Arena, Emporia köpcentrum och den idylliska halvön Skanör med Falsterbo. Bra kollektivtrafik gör det lätt att nå andra delar av staden, även om boendekostnaderna är höga.

Västra hamnen

Västra Hamnen utmärker sig med sina unika och attraktiva lägenhetskomplex som ofta erbjuder havsutsikt. Området är känt för ikoniska landmärken som Turning Torso och Malmö Live, samt närhet till badplatser. Med utmärkta kommunikationer och sin unika charm är det inte konstigt att Västra Hamnen är ett av Malmös dyraste bostadsområden.

Lägenhet att hyra i Malmö

Butiker i Malmö 

Centrala Malmö:

Lilla Torg: Mysigt gågata med blandade butiker, caféer och restauranger.

Triangeln: Stort köpcentrum med butiker, restauranger, biografer och bowlinghall.

Hansagallerian: Modernt köpcentrum med fokus på mode och design.

Södervärn: Område med vintagebutiker, konstgallerier och second hand-butiker.

Utanför centrum:

Emporia: Stort köpcentrum med över 200 butiker, restauranger och biografer.

Mobilia: Köpcentrum med fokus på inredning.

Kronan: Stort köpcentrum med restauranger, biografer och bowlinghall.

Stora Bernstorp: Outletcenter med märkeskläder till rabatterade priser.

Relevanta länkar om Malmö 

Läs mer om Malmö på dissa sidor:

Malmö Kommun
Besök Malmö
Wikipedia: Malmö
Malmö på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Malmö

Vanliga frågor