Uthyr din lägenhet via 10 enkla steg

Som fastighetsbolag, privat uthyrare eller företag är det relevant att ha en strukturerad strategi för att hyra ut din lediga lägenhet. En tydlig plan hjälper dig att undvika att stå med en tom lägenhet och gå miste om potentiella hyresintäkter
20. september 2023 | Skrivet av: Redaktionen
Uthyr din lägenhet via 10 enkla steg

Som fastighetsbolag, privat uthyrare eller företag är det relevant att ha en strukturerad strategi för att hyra ut din lediga lägenhet. En tydlig plan hjälper dig att undvika att stå med en tom lägenhet och gå miste om potentiella hyresintäkter.

Om du letar efter en lägenhet att hyra, kan du istället följa denna guide: Så hyr du en lägenhet - de 8 viktigaste stegen.

1: Påbörja uthyrningsprocessen av din lägenhet direkt

Så snart din nuvarande hyresgäst säger upp sitt kontrakt, har du som uthyrare oftast 1-2 månader på dig att hitta en ny hyresgäst. Kolla ditt hyresavtal för att se hur mycket tid du har tillgängligt.

Att hyra ut en lägenhet kan ibland ta tid, så det är väl att agera snabbt när du får en uppsägning. Men det är också relevant att inte stressa in i att hyra ut din lägenhet till den första intresserade hyresgästen. Det är relevant att du fördjupar dig i den aktuella marknaden, så att du vet vilken typ av hyresgäst du bör söka och vilken hyra du realistiskt kan förvänta dig. Målet är att hitta en stabil och pålitlig hyresgäst som önskar stanna i din lägenhet under en längre tid.

Tyvärr dröjer många uthyrare för länge med att starta uthyrningsprocessen, vilket kan leda till förlorade inkomster på grund av en tom lägenhet. Lägenheter hyrs ut varje dag, så med rätt strategi och inställning blir det enklare och snabbare att hitta rätt hyresgäst.

2: Skriv en detaljerad beskrivning av din hyreslägenhet

Nästa steg är att skapa en beskrivning av den lägenhet du vill hyra ut. Ange lägenhetens storlek, den månatliga hyran, lägenhetens skick och hur mycket du förväntar dig i deposition m.m. Fokusera på det positiva; om du har en mindre lägenhet, framställ den som mysig och intim - precis vad vissa hyresgäster kan söka; ett ställe de kan göra personligt genom egen inredning och stil.

Det är relevant att klargöra vilka möjligheter lägenheten erbjuder. Kanske den är idealisk för mindre sammanträffar eller studiegrupper? Tänk på vilka faciliteter och tjänster du kan erbjuda, som en gemensam trädgård, parkeringsmöjligheter eller närhet till kollektivtrafik och shopping. Om du kan erbjuda unika fördelar som hyresgäster har svårt att hitta någon annanstans kommer det att vara en stor fördel.

Se på marknadsstandarden för hyra. Använd Bostadsdeal.se för att få en uppfattning om vad liknande lägenheter hyrs ut för i ditt område. Till exempel lägenhet i hela Sverige, lägenhet i Stockholm, lägenhet i Göteborg, lägenhet i Malmö och lägenhet i Uppsala.

3: Identifiera din målgrupp av hyresgäster

Efter att du har analyserat och beskrivit din lägenhet samt dess fördelar, är det dags att fundera över vilken typ av hyresgäster som skulle passa bäst för bostaden.

Som uthyrare får du den mest stabila inkomsten genom långvariga hyresavtal. Korta hyresavtal kan vara ekonomiskt belastande. Därför är det relevant att skapa en detaljerad profil av din idealiska hyresgäst, för att maximera chansen att hitta en pålitlig och långvarig hyresgäst.

Nyckeln till framgångsrik uthyrning är att ha en hyresgäst som uppskattar och tar hand om din lägenhet under en längre tid. Därför är det rekommenderat att du hittar en hyresgäst som inte bara matchar din målgrupp för lägenheten, men också har stabil ekonomi. Den ideala hyresgästen bör kunna betala en regelbunden hyra som sätts in på ditt konto problemfritt under många år framöver.

4: Skapa en uthyrningsannons för din lägenhet

Nu är det dags att skapa en annons för din lägenhet. Syftet med annonsen är att ge en tydlig bild av bostaden, anpassad till de hyresgäster du önskar attrahera. Annonsen bör innehålla information såsom yta, läge, lägenhetstyp, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer. Helst bör uthyrningsannonsen även inkludera en utförlig beskrivning av lägenheten tillsammans med inbjudande bilder.

5: Överväg att använda en fastighetsförvaltare

De flesta fastighetsbolag och många privata hyresvärdar sköter själva uthyrningen av sina lägenheter, eftersom uthyrningsprocessen generellt sett är en relativt enkel och direkt uppgift. Men det finns också möjlighet att söka hjälp från en fastighetsförvaltare som är specialiserad på att hyra ut bostäder.

  • En fastighetsförvaltare kan hjälpa dig med:
  • Att utforma en hyresannons och göra en bedömning
  • Att hitta potentiella hyresgäster
  • Att upprätta ett hyresavtal
  • Att hantera all kommunikation med hyresgäster samt ge råd om det bästa hyresavtalet
  • Att säkerställa att lägenheten blir uthyrd snabbt
  • Indrivning av hyra och deposition
  • Bokföring för uthyrningen

Det kan vara fördelaktigt att använda en fastighetsförvaltare, eftersom de ofta har ett brett nätverk och stor erfarenhet av uthyrning, vilket potentiellt kan dra till sig fler intresserade hyresgäster. De sköter också all dialog med hyresgästerna och står för visningarna av lägenheten.

6: Marknadsför din lediga uthyrningslägenhet

Nu är du redo att sätta igång med marknadsföringen av din lediga lägenhet. Här är de bästa stegen att följa:

Annonsera din lediga lägenhet på Bostadsdeal.se

Det är av yttersta vikt att du skapar en övertygande annons som klart och tydligt visar din lägenhet och dina kontaktuppgifter. Se till att ta attraktiva bilder av lägenheten så att potentiella hyresgäster kan få en klar bild av vad du erbjuder. Därefter ska du lägga upp din annons på Bostadsdeal.se, som är en av Sveriges främsta portaler för uthyrning av bostäder. Genom att annonsera din lediga lägenhet på Bostadsdeal.se exponeras din lägenhet för en stor mängd bostadssökande som just nu letar efter en ny lägenhet att hyra.

Kontakta direkt personer som söker lägenheter att hyra

Du kan också välja att direkt kontakta personer som letar efter en lägenhet att hyra. Många bostadssökande beskriver sina bostadsönskemål i sökannonser på Bostadsdeal.se. Du kan aktivt söka i databasen efter potentiella hyresgäster och direkt kontakta dem som söker en lägenhet som matchar det du erbjuder, och bjuda in dem till en visning.

Använd ditt nätverk för att hitta en hyresgäst

Många hyresgäster hittar sitt nya hem genom nätverk och personliga kontakter. Om du känner någon som letar efter en ny bostad, är det klokt att ta kontakt och informera dem om din lediga lägenhet. Det kan mycket väl leda till en överenskommelse. Vänner till vänner och bekanta kan bli bra, stabila hyresgäster i din bostad.

Använd sociala medier

Sociala medier är ett utmärkt sätt att nå många potentiella hyresgäster på en gång. Överväg att skapa en annons på Facebook eller andra sociala medier, så att fler kan se din lediga lägenhet. Bostadsdeal.se driver och underhåller även flera gratis bostadsuthyrningsgrupper på Facebook, som du fritt kan gå med i. Genom att dela din annons i dessa grupper kan du öka exponeringen mot potentiella hyresgäster på bostadsmarknaden helt gratis.

7: Visa din lägenhet för uthyrning

Nu börjar det strömma in intresserade hyresgäster till din lägenhet.

Det är relevant att din lägenhet ser inbjudande och attraktiv ut inför visningarna. Kom ihåg att hyresgäster föredrar en bostad som är väl underhållen och inbjudande.

Varje gång du visar din lägenhet, se till att ha en mental lista med frågor för att kunna avgöra om de potentiella hyresgästerna är en bra match för din bostad. Ge dem tid att titta runt och ställa frågor. Var också öppen för förhandlingar angående priset och vara lyhörd för de potentiella hyresgästernas önskemål om inredning, villkor m.m.

8: Kontrollera hyresgästen

När du har hittat en hyresgäst till din lägenhet som du gärna vill hyra ut till, är det av yttersta vikt att du kontrollerar denna person noggrant. Det mest grundläggande steget är att granska hyresgästens ekonomiska situation. Detta kan göras genom att begära dokumentation över stadig inkomst eller genom att utföra en kreditkontroll. Glöm inte att lyssna på din magkänsla; att hyra ut din lägenhet till fel person kan bli en kostsam erfarenhet.

9: Underteckna hyresavtalet

När du har kontrollerat hyresgästen och känner dig trygg med all information, är det dags att underteckna hyresavtalet. Det är klokt att ha avtalet granskat av en advokat för att försäkra dig om att allting juridiskt står rätt till. Hyresavtalet bör inkludera information om hyran, deposition, bindningstid, lägenhetens användningsområde, eventuella kostnader, underhåll och regler för andrahandsuthyrning. Använd inte slumpmässiga avtalsmallar från nätet; se alltid till att ha någon med juridisk expertis att hjälpa till med hyresavtalet.

10: Behåll kontakt med hyresgästen

Bara för att du har skrivit under ett hyresavtal innebär det inte att du ska sluta övervaka din lägenhet. Du bör fortsätta att hålla ett öga på hur den underhålls, om några skador uppstår, och huruvida hyresgästen behandlar din fastighet med den respekt och omsorg den förtjänar. Det är även centralt att behålla en god kommunikation med din hyresgäst. På så sätt ser du till att hen förblir nöjd, vilket på lång sikt kan säkerställa en stabil inkomst från hyran.

Vanliga frågor