Vägen till ditt nya hem – de 11 grundläggande stegen för att köpa ett radhus till salu

När du står inför att köpa ett radhus till salu är det av största vikt att du närmar dig detta med en välorganiserad och metodisk strategi. Att förvärva ett radhus kan vara en komplex och utmanande uppgift. Denna detaljerade guide har tagits fram för att assistera dig genom processen och hjälpa dig att behålla överblick under ditt köp.
11. oktober 2023 | Skrivet av: Redaktionen
Vägen till ditt nya hem – de 11 grundläggande stegen för att köpa ett radhus till salu

När du står inför att köpa ett radhus till salu är det av största vikt att du närmar dig detta med en välorganiserad och metodisk strategi. Att förvärva ett radhus kan vara en komplex och utmanande uppgift. Denna detaljerade guide har tagits fram för att assistera dig genom processen och hjälpa dig att behålla överblick under ditt köp. Om du däremot är intresserad av att sälja ett hus, kan vår guide för försäljning av radhus hittas här: Så säljer du ditt radhus effektivt – en 10-stegs guide till framgångsrik försäljning och försäljning på egen hand av radhus.

Steg 1: Utarbeta en omfattande önskelista

Börja med att klargöra dina specifika behov och krav för ditt kommande radhus. Den första fasen i ditt bostadssökande innebär att definiera exakt vad du söker i en ny bostad. Överväg vilken typ av radhus du föreställer dig och vilka faciliteter som är väsentliga för dig. Reflektera över frågor som:

 • Är placeringen av radhuset till salu viktig för dig? Vill du ha ett område som är fullt av liv, eller skulle du föredra ett lugnare och mer avskilt ställe?
 • Hur mycket utrymme behöver du, och hur många rum kräver du?
 • Är enkel tillgång till parkering eller kollektivtrafik högt på din prioritetslista?
 • Vad är din budget? Kom ihåg att inkludera ytterligare kostnader som ägaravgifter, försäkringar och eventuella förbättringar. Använd online lånekalkyler för att uppskatta vad du har råd med.
 • Är närheten till vatten, utsikt och våningsplacering viktiga faktorer för dig?

Steg 2: Gå igenom din budget och utforska dina finansieringsalternativ

Innan du påbörjar din sökning efter ett radhus till salu är det viktigt att du har fastställt din ekonomiska ram. Det finns många lånealternativ när det kommer till att köpa ett radhus. Här är de väsentliga aspekterna du bör vara medveten om när det gäller finansiering av ett radhus till salu:

 • Kreditbedömning: Oavsett om du tar ett bank- eller bostadslån, är en solid kreditbedömning avgörande för att bestämma lånebeloppets storlek. Banken eller bostadskreditinstitutet kommer att bedöma din låneförmåga baserat på faktorer som inkomst, nuvarande räntenivå, besparingar och värdet på det radhus till salu du överväger.
 • Egen finansiering: I Sverige måste du som köpare betala minst 15% i kontantinsats. Vanligtvis kan upp till 85% av köpeskillingen finansieras med ett bostadslån, medan de återstående procenten kan finansieras via ett banklån.
 • Lånekalkylator: Använd online lånekalkylatorer för att få en uppfattning om vad du har råd med, och konsultera också din bank tidigt i processen för att få en exakt förståelse av dina alternativ.
 • Bostadslån: Detta är en låntyp där du kan låna upp till 85% av ett radhus till salus värde. Dessa lån är attraktiva p.g.a. deras lägre räntor, eftersom de är säkrade med pant i fastigheten, och de är en vanlig finansieringsmetod i Sverige och andra länder.
 • Detaljerat ägarpantbrev: Ett ägarpantbrev är ett lån där lånet registreras direkt på fastigheten som en belastning. Det innebär att om radhuset till salu byter ägare, måste lånebeloppet i ägarpantbrevet först återbetalas innan säljaren kan ta emot eventuell vinst från försäljningen. Denna detalj är avgörande och måste klargöras innan en affär kan genomföras.
 • Banklån för köp av radhus: När du tar ett banklån för att finansiera köp av ett radhus, lånar du pengar direkt från din bank för att täcka köpkostnaderna för detta radhus. Vanligtvis kommer banklån att ha högre räntor jämfört med bostadslån, och de har ofta kortare löptider, vanligtvis mellan 10 och 30 år. När du tar ett banklån förbinder du dig att återbetala beloppet över en fastställd tid med regelbundna avbetalningar och räntebetalningar. Många potentiella köpare kombinerar bostadslån och banklån när de söker finansiering för ett radhus till salu.
 • Bostadskredit: En bostadskredit är en speciell form av checkkredit som tar säkerhet i radhuset. Detta ger en stor grad av flexibilitet eftersom det möjliggör enkla avbetalningar genom att göra insättningar på krediten. Men de totala kostnaderna för en bostadskredit kan ofta vara högre jämfört med både banklån och bostadslån. Så det är viktigt att ha detta i åtanke när du tittar på ett radhus till salu.
 • Amorteringsfrihet: När du tar ett amorteringsfritt lån betalar du endast räntor och eventuella avgifter under en viss period, utan att amortera på huvudbeloppet. Det kan minska dina månatliga utgifter under den amorteringsfria perioden, men det innebär att amorteringarna kommer att öka därefter. Detta beror på att det oamorterade beloppet måste återvinnas.

Steg 3: Sök efter radhus till salu:

Efter att du har definierat dina preferenser och ekonomiska kapacitet är det dags att leta efter det idealiska radhuset till salu. Flera metoder kan hjälpa dig att hitta rätt radhus:


Användning av onlineportaler: Dyk in på webbplatser som Bostadsdeal.se för att se en samlad översikt över radhus till salu i ditt önskade område. Sök radhus till salu i hela Sverige, radhus till salu i Stockholm, radhus till salu i Göteborg, radhus till salu i Malmö och radhus till salu i Uppsala. Anpassa din sökning baserat på kriterier som plats, storlek och pris för att pinpointa de mest attraktiva radhusen till salu.

 • Lokala tidningsannonser och anslagstavlor: Ta också en titt i lokala tidningar och på anslagstavlor i det område du överväger. Det är möjligt att du stöter på attraktiva erbjudanden på radhus till salu som matchar dina behov och önskemål.
 • Sociala medier och nätverk: Publicera din avsikt på sociala plattformar och informera ditt nätverk om din sökning efter ett radhus. Dina bekanta kan vara till stor hjälp med att peka dig i riktning av intressanta radhus till salu.

Steg 4: Visning och bedömning av utvalda radhus:

När du har identifierat möjliga radhus till salu är det viktigt att arrangera visningar. Därefter bör du noggrant utvärdera varje enskilt radhus baserat på dina specifika kriterier, där du skriver ner för- och nackdelar för varje radhus till salu.

Steg 5: Köpgodkännande med köparintyg:

Efter att du har valt det radhus du vill köpa, kommer du troligtvis att ta ett bostadslån, antingen via banken eller bostadskreditinstitutet. Det är viktigt att få köpgodkännande och ha ett köparintyg. Detta kommer att klargöra vad du faktiskt har råd med innan du dyker djupare in på marknaden för radhus till salu.

Steg 6: Prisförhandling av radhuset:

När du har hittat det radhus du vill förvärva är det dags att förhandla om priset samt de inkluderade villkoren. I detta skede är det klokt att inkludera både en fastighetsadvokat och en byggsakkunnig för att säkerställa att alla delar av affären behandlas korrekt och klargörs.

Steg 7: Inkludera din advokat när du söker radhus till salu:

När din sökning efter radhus till salu intensifieras är det viktigt att ha en skicklig fastighetsadvokat vid din sida som kan assistera dig genom hela processen. Advokaten kan hjälpa till att skydda dig från att betala överpris, vägleda dig genom förhandlingsprocessen, noggrant granska alla juridiska dokument, ge råd om finansieringsalternativ och även undersöka radhusets bostadsrättsförenings ekonomiska hälsa.

Steg 8: Dialog med ledaren för radhusets bostadsrättsförening:

När du hittar ett lovande radhus till salu är det viktigt att kommunicera med ledaren för bostadsrättsföreningen innan du bestämmer dig. Denna person kan ge dig värdefull information om föreningens ekonomi, planerade projekt, information om nuvarande invånare och mycket mer. Vid osäkerheter eller frågor kan bostadsrättsföreningens ledare ofta ge värdefulla svar.

Steg 9: Undertecknande av köpeavtal och genomförande av handpenning:

Efter att ha beslutat att köpa radhuset följer steget med att underteckna köpeavtalet. Det är avgörande att inkludera en advokatgodkännandeklausul, som vanligtvis ger en vecka för juridisk granskning. Detta möjliggör en noggrann genomgång av alla dokument av din advokat. Efter godkännandet överförs pengarna ofta till ett depositions konto, varifrån de senare släpps till fastighetsmäklaren när alla villkor är uppfyllda.

Steg 10: Inflyttning och inredning av ditt nya radhus: 

Nu är det dags att flytta in och inreda ditt nyförvärvade radhus. Organisera din flytt noggrant och kom ihåg att informera relevanta institutioner om din adressändring. För att underlätta processen har vi sammanställt guider, till exempel: 12 steg till att inreda ditt hus - skapa ett hem som kompletterar din livsstil och Checklista för flyttning i radhus, som kan vägleda dig. 

Steg 11: Börja ditt nya liv i ditt radhus

Med betalningen för radhuset bakom dig är det nu dags att njuta av och anpassa dig till ditt nya hem. Kom ihåg att hålla alla löpande betalningar och försäkra ditt radhus korrekt. Ta lite tid att bekanta dig med grannskapet, träffa dina grannar och överväg en välkomstfest för att fira din nya start.

 

Vanliga frågor