Vägen till ditt nya hem – de 11 väsentliga stegen för att köpa ett hus

När du står inför att köpa ett hus till salu är det relevant att du närmar dig uppgiften med en målinriktad och systematisk ansats. Att förvärva ett hus kan vara en komplex process.
10. oktober 2023 | Skrivet av: Redaktionen
Vägen till ditt nya hem – de 11 väsentliga stegen för att köpa ett hus

När du står inför att köpa ett hus till salu är det relevant att du närmar dig uppgiften med en målinriktad och systematisk ansats. Att förvärva ett hus kan vara en komplex process. För att navigera genom denna har vi därför tagit fram den här guiden, som kommer att hjälpa dig att behålla överblick över ditt husköp. Om du däremot är intresserad av att sälja ett hus, finns vår guide till husförsäljning här.

Steg 1: Ta fram en detaljerad önskelista

Börja med att tydliggöra dina behov och krav för ditt framtida hus. Den inledande fasen i din bostadsjakt handlar om att klargöra vad du konkret letar efter i en ny bostad. Reflektera över vilken typ av hus du drömmer om och vilka faciliteter som är av största vikt för dig. Fundera på frågor som:

 • Är platsen för huset till salu relevant för dig? Drömmer du om ett centralt, livligt område, eller skulle du föredra ett lugnare och mer stillsamt läge?
 • Hur mycket utrymme behöver du och hur många rum är nödvändiga?
 • Är enkel tillgång till parkering eller kollektivtrafik en prioritet för dig?
 • Vad är din budget? Inkludera ytterligare kostnader som ägaravgifter, försäkringar och eventuella förbättringar. Använd online-lånekalkyler för att bedöma vad du har råd med.
 • Är faktorer som närhet till vatten, utsikt och våningsplan viktiga för dig?

Steg 2: Granska din budget och utforska dina finansieringsalternativ

Innan du inleder din sökning efter ett hus till salu bör du ha klart för dig hur mycket du kan spendera. Det finns många lånealternativ när det gäller att köpa hus. Här är de centrala aspekterna du bör vara medveten om när det kommer till finansiering av ett hus till salu:

 • Kreditbedömning: Oavsett om du tar ett banklån eller ett bolån, är en kreditbedömning nödvändig för att fastställa hur mycket du kan låna. Banken eller kreditinstitutet kommer att bedöma, baserat på din inkomst, nuvarande räntenivå, ditt sparande och värdet på huset till salu, hur mycket du kan låna.
 • Egen finansiering: I Sverige måste du betala minst 15% i kontantinsats när du köper ett hus. Vanligtvis kan upp till 85% av husets pris finansieras med ett bolån, och resterande del kan finansieras med ett banklån.
 • Lånekalkyl: Använd online lånekalkyler för att få en uppfattning om vad du har råd med, men konsultera också din bank tidigt i processen för att känna till dina exakta möjligheter.
 • Bolån: Ett bolån är en lånetyp där du kan låna upp till 85% av ett hus till salus värde. De är kända för lägre räntor jämfört med andra lån, eftersom de är säkrade med pant i fastigheten och är en standard finansieringsmetod i Sverige samt andra länder.
 • Utförlig handpant: Ett handpantbrev är en typ av lån där lånet registreras direkt på fastigheten som en belastning. Det innebär att om fastigheten, eller hus till salu, byter ägare, måste beloppet i handpantbrevet först amorteras innan säljaren kan ta emot eventuell vinst från försäljningen. Detta är en grundläggande del av processen som måste klargöras innan en eventuell försäljning kan äga rum.
 • Detaljerade banklån för hus: När du väljer att ta ett banklån för att finansiera ett hus till salu, lånar du pengar direkt från banken för att täcka bostadens inköpskostnader. Banklån har oftast högre räntor jämfört med bolån och kortare löptider, helt upp till 60 år. Genom att ta ett banklån förbinder du dig till att betala tillbaka det över en fastställd period med regelbundna amorteringar och räntebetalningar. Många väljer en kombination av bolån och banklån för att finansiera deras hus till salu.
 • Ingående bostadskredit: En bostadskredit är en särskild checkkredit med säkerhet i bostaden. Detta ger stor flexibilitet eftersom det möjliggör smidiga avbetalningar genom insättningar på krediten. Men kostnaderna för en bostadskredit är ofta högre jämfört med ett traditionellt banklån eller ett bolån. Detta bör beaktas när man tittar på hus till salu.
 • Utforska amorteringsfrihet: Ett lån med amorteringsfrihet är där endast räntor och eventuella avgifter betalas under en viss period, men lånebeloppet amorteras inte. Detta minskar de månatliga kostnaderna under den amorteringsfria perioden, men därefter kommer amorteringarna att vara högre eftersom man ska kompensera för det ej amorterade beloppet. Det är väl att överväga detta när man ser på hus till salu.

Steg 3: Metodisk sökning efter hus till salu

När dina preferenser och ekonomiska kapacitet är klart definierade, är nästa steg att inleda jakten på det perfekta huset till salu. Det finns olika metoder för att hitta hus till salu:

 • Använda onlineportaler: Utforska webbplatser som Bostadsdeal.se, som erbjuder en översikt över aktuella hus till salu i ditt önskade område. Sök bland hus till salu i hela Sverige, hus till salu i Stockholm, hus till salu i Göteborg, hus till salu i Malmö och hus till salu i Uppsala och anpassa din sökning baserat på olika parametrar som plats, storlek och pris för att hitta de mest relevanta husen till salu.
 • Lokala tidningsannonser och anslagstavlor: Bläddra även igenom lokala tidningsannonser och kolla anslagstavlor i det specifika område du vill flytta till. Du kan ha turen att hitta bra erbjudanden på hus till salu som matchar dina krav och önskemål.
 • Sociala medier och nätverk: Publicera din sökning på sociala medier och informera ditt nätverk om att du letar efter ett hus, så dina vänner och familj kan hjälpa till med att finna relevanta hus till salu.

Steg 4: Besök och utvärdering av funna hus till salu

När du har identifierat potentiella hus till salu, är det väsentligt att arrangera visningar och noggrant utvärdera varje bostad utifrån dina kriterier, samt notera för- och nackdelar med varje hus till salu.

Steg 5: Få köpgodkännande med köparbevis

När du har bestämt dig för att köpa ett hus, kommer du troligen behöva ta ett bostadslån, antingen ett banklån eller ett bolån. Det är viktigt att bli köpgodkänd och ha ett köparebevis i handen, så du vet vad du har råd med innan du börjar titta på hus till salu.

Steg 6: Prisförhandling för en villa

När du har hittat huset du vill köpa, är det dags att påbörja förhandlingar om pris och medföljande villkor. Det är relevant att du har en fastighetsadvokat och en besiktningsman med dig i detta skede för att säkerställa att alla aspekter av affären hanteras korrekt och klargörs.

Steg 7: Inkludera din advokat när du letar efter villor till salu

När din sökning efter hus till salu börjar, är det väsentligt att ha en kompetent fastighetsadvokat vid din sida som kan bistå dig. Advokaten kan bland annat skydda dig från att betala för mycket för bostaden, assistera med förhandlingar, gå igenom alla relevanta dokument och försäkra sig om att allt är i bästa ordning, vägleda dig genom finansieringsalternativ och se till att bostadsrättsföreningens ekonomi är sund och stabil.

Steg 8: Kommunicera med ordföranden för samfällighetsföreningen

När du har hittat ett potentiellt hus till salu är det av största vikt att föra en dialog med ordföranden för samfällighetsföreningen innan köpet genomförs. Denna person kan ge inblick i föreningens ekonomiska status, kommande projekt, demografisk information om boende, och mer. Vid eventuella tvivelfrågor är det också användbart att konsultera ordföranden för samfällighetsföreningen.

Steg 9: Signering av köpekontrakt och handpenning

Efter att beslutet om att köpa huset är fattat, är nästa steg att underteckna köpekontraktet. Det är kritiskt att inkludera en klausul som tillåter advokatgodkännande, vanligtvis inom en veckas tid. Detta ger din advokat möjlighet att noggrant genomgå alla dokument. Eventuell oordning i dokumenten ger dig rätt att annullera affären utan avgifter.

Denna period är även vital för finansiell klarering. Banker och kreditinstitut kräver ofta det undertecknade köpekontraktet före utbetalning av lån.

Efter godkännande från din advokat och finansiell klarhet, överförs pengarna oftast till ett deponeringskonto, där de förvaras säkert tills alla villkor i köpekontraktet uppfylls. När alla villkor är i schack, frigörs pengarna från deponeringskontot till fastighetsmäklaren.

Steg 10: Flytta in och inred ditt nya hus

Nu är det dags att flytta in och inreda ditt nyköpta hus. Planera din inflyttning och inredning noggrant och kom ihåg att informera de relevanta myndigheterna om adressändringen.

Att flytta och inreda kan vara uppgifter, därför har vi sammanställt några guider, såsom: 12 steg för att inreda ditt hus och Checklista för att flytta in i hus, som kan stödja dig genom denna övergång.

Steg 11: Starta ditt nya liv i ditt nya hem

Efter betalningen av bostaden är det dags att påbörja ditt nya liv i ditt hus. Kom ihåg att betala alla löpande kostnader, såsom skatter, amorteringar och räntor, samt att försäkra bostaden mot eventuella skador. Ta dig tid att långsamt anpassa dig till din nya miljö, träffa dina grannar och håll en inflyttningsfest för dina nära och kära.

Vanliga frågor