Lagfart

7. juni 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Lagfart

Vad är Lagfart?

Lagfart är en juridisk term inom fastighetsrätten som refererar till registreringen av äganderätten till en fastighet.

Hur fungerar Lagfart?

Vad innebär det att ansöka om Lagfart?

När man köper en fastighet i Sverige måste man ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Det är ett bevis på att man är laglig ägare av fastigheten och är nödvändigt för att skydda sina rättigheter.

Varför är Lagfart viktigt?

Utan lagfart riskerar man att förlora sin äganderätt om någon annan gör anspråk på fastigheten. Dessutom är lagfart oftast nödvändig för att få ett bostadslån.

Vilka är kostnaderna för Lagfart?

Att ansöka om lagfart kostar. Avgiften, som kallas stämpelskatt, beror på fastighetens värde och är i normalfallet 1,5% av köpeskillingen plus en mindre fast avgift.

Hur går processen för att få Lagfart till?

Processen för att få lagfart börjar med att köparen fyller i en ansökan hos Lantmäteriet. Sedan betalas avgiften, och efter granskning och godkännande registreras äganderätten i fastighetsregistret.

Exempel på användning av Lagfart

Låt oss ta ett exempel med en person som köper ett hus i Göteborg. Efter att köpekontraktet har signerats, ansöker köparen om lagfart och betalar stämpelskatten. När ansökan har godkänts, registreras köparen som den lagliga ägaren i fastighetsregistret. Detta garanterar att ingen annan kan göra anspråk på fastigheten.

Sammanfattning

Lagfart är ett centralt begrepp inom fastighetsrätten som skyddar ägarens rättigheter. Det är en obligatorisk process som varje ny ägare till en fastighet i Sverige måste genomgå, och det ger rättsligt skydd mot eventuella framtida ägande tvister.