Hur många lägenheter får man sälja per år?

Hur många lägenheter får man sälja per år?

Sälja din bostad

För de flesta av oss gör vi ett par bostadsaffärer under en livstid. Dock finns det de som väljer att investera i fastigheter och bostäder och som därmed är mer aktiva på marknaden. Det är inte heller någon hemlighet att bostadspriserna i Sverige har skjutit rejält i höjde de senaste åren – egentligen sedan finanskrisen för knappa decenniet sedan – och att det därför ligger en del pengar att tjäna i bostadsmarknaden för den som är intresserad i det. Men kan man verkligen köpa och sälja hur mycket som helst? Hur många lägenheter får man sälja per år innan skatteverket går in och granskar syftet bakom handeln med bostäder är en fråga som det inte finns något rakt svar på.

Anledningen till varför det inte finns några direkta svar kring hur många lägenheter får man köpa och sälja per år, är att det är ett relativt nytt fenomen att köpa in sig på bostadsmarknaden med syfte av att sälja vidare och på så vis göra affärer. Det är de senaste årens prisutveckling på bostadsmarknaden i kombination med låga räntor som har lockat till sig fler privata investerare på bostadsmarknaden. Det är idag därför inte helt ovanligt att köpa en bostadsrätt – oftast renoveringsobjekt – för att sedan folkbokföra sig på adressen och renovera objektet under något år innan man säljer vidare den. Gör man detta som privatperson ligger som oftast vinstskatt på bostäder på 22 procent – vilket är markant under den skatt man betalar som näringsidkare om man anses köpa och sälja bostäder som näringsverksamhet. Då kan skatten vara på så mycket som 44-68 procent. Du kan även läsa "Hur många lägenheter får man äga?".

Det som avgör om bostaden ska beskattas i kapital (och därmed få en vinstskatt på 22 procent) eller om den ska skattas med betydligt högre skattesatser under premisserna för näringsliv är kriterierna: ”självständighet, varaktighet och vinstsyfte”. Så även om man inte skatteverket har satt ned foten och dragit en explicit gräns för hur många lägenheter får man sälja per år, så kan man alltså riskera att bli granskad om man omsätter för många lägenheter med för kort innehavstid per lägenhet. Så, utan att det finns något rätt eller fel att ta hänsyn till om du funderar på att investera i en bostad för att relativt snabbt sälja den vidare, så kan det vara bra att att tänka på att inte ha för stor ruljans på investeringarna i lägenheterna om du senare vill göra samma sak igen. Alternativt att du sparar undan lite på vinsten vid varje affär om skattekontoret senare kommer och knackar på dörren.