Så här köper du en bostadsrätt – de 11 grundläggande stegen

När du står inför att förvärva en bostadsrätt är det en klok idé att närma dig uppgiften med en genomtänkt, fokuserad och metodisk strategi. Hela processen vid köp av en bostadsrätt kan visa sig vara komplex och full av utmaningar, därför har vi sammanställt denna guide, som syftar till att hjälpa dig att behålla ett klart perspektiv och navigera tryggt genom ditt bostadsrättsköp.
12. oktober 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Så här köper du en bostadsrätt – de 11 grundläggande stegen

När du står inför att förvärva en bostadsrätt är det en klok idé att närma dig uppgiften med en genomtänkt, fokuserad och metodisk strategi. Hela processen vid köp av en bostadsrätt kan visa sig vara komplex och full av utmaningar, därför har vi sammanställt denna guide, som syftar till att hjälpa dig att behålla ett klart perspektiv och navigera tryggt genom ditt bostadsrättsköp.

Om du önskar sälja en bostadsrätt har vi också tagit fram en guide: Sådan genomförs en försäljning av din bostadsrätt – en 10-stegs guide.

Steg 1: Definiera dina behov, krav och framtidsdrömmar

Först och främst bör du definiera dina behov och krav för din framtida bostadsrätt. Det första steget i din bostadsjakt innefattar en identifiering av exakt vad du söker i ditt nya hem. Tillåt dig själv tid för att noggrant överväga vilken typ av bostadsrätt du letar efter och vilka faciliteter som är väsentliga för dig. Till exempel kan du reflektera över följande punkter:

  • Hur högt prioriterar du lokalitet? Drömmer du om ett centralt läge i ett pulserande område, eller söker du en lugn atmosfär i ett mer stillsamt kvarter?
  • Vilken storlek ska bostadsrätten ha, och hur många rum behöver den ha för att uppfylla dina behov?
  • Är närhet till parkeringsmöjligheter eller kollektivtrafik ett måste?
  • Hur fördelas din budget? Kom ihåg att inkludera alla kostnader, såsom boendeavgifter, försäkringar och eventuella förbättringar. Använd online lånekalkylatorer för att få en uppfattning om vad du har råd med.
  • Påverkar faktorer som närhet till vattenutsikt och planlösning ditt beslut?
  • Om du vill utöka din förståelse och få fler detaljerade tips om att köpa en bostadsrätt, besök vår hemsida, Bostadsdeal.se, för att läsa mer och utforska tillgängliga alternativ för dig.

Steg 2: Upprätta en budget och undersök dina finansieringsalternativ

Innan du inleder din bostadsjakt är det ytterst relevant att ha fullständig översikt över ditt ekonomiska spelrum. Flera lånealternativ finns tillgängliga när det kommer till finansiering av en bostadsrätt. Här är några centrala punkter som du bör vara särskilt uppmärksam på, i relation till finansieringen av din kommande bostadsrätt:

  • Kreditvärdering: Oavsett om du finansierar köpet av bostadsrätten via ett traditionellt banklån eller ett specifikt bostadsrättslån är det nödvändigt med en kreditvärdering, som avgör hur mycket du kan låna. Banken bedömer din lånekapacitet baserat på din inkomst, aktuella räntenivå, ditt sparande och värdet på bostadsrätten, som fungerar som säkerhet för lånet.
  • Lånekalkylator: Du kan få en indikation av ditt ekonomiska spelrum genom att använda en av de många lånekalkylatorer som finns tillgängliga online. Det är även klokt att rådfråga din bank tidigt i processen för att få full klarhet över dina alternativ.
  • Bostadsrättslån: Ett bostadsrättslån har vissa likheter med ett bostadslån men är skräddarsytt för förvärv av bostadsrätter. Bostadsrättslån har ofta konkurrenskraftiga räntor och kan vanligtvis finansiera upp till 80% av köpeskillingen.
  • Egen finansiering: I Sverige måste du som minimum betala en handpenning när du förvärvar en bostad, vilket också gäller bostadsrätter.
  • Banklån för bostadsrätt: Genom att ta ett banklån för att finansiera en bostadsrätt lånar du pengarna direkt från banken. Banklån har ofta en löptid på mellan 10-30 år. Genom att ta ett banklån förbinder du dig att amortera över en överenskommen period med regelbundna avbetalningar och räntebetalningar. En kombination av ett bostadsrättslån och ett banklån är inte ovanligt.
  • Bostadskredit: En bostadskredit fungerar som en form av checkkredit, som är säkrad i din bostad och erbjuder stor flexibilitet med enkla amorteringar genom insättningar på krediten. Den bär dock typiskt högre kostnader än traditionella banklån.

Inom en bostadsrättsförening hålls det en stämma årligen. Under dessa stämmor fattas diverse beslut. Ofta sker beslutsfattande med enkel majoritet, och därför kan du som bostadsrättsinnehavare inte alltid vara säker på att alla dina önskemål och preferenser tillgodoses.

Alla bostadsrättsföreningar lyder under bostadsrättslagen. Denna lagstiftning beskriver bl.a. de regelverk som gäller för köp och försäljning av bostadsrätt.

Här nedan finner du tre exempel på vad bostadsrättslagen omfattar:

  • Inköpspriset: Priset fastställs här baserat på det ursprungliga inköpspriset för fastigheten när bostadsrättsföreningen bildades. Denna metod används ofta av bostadsrättsföreningar, vars fastigheter har ett högre värde än den offentliga fastighetsvärderingen.
  • Värderingsman: Med denna metod får endast värderingsmän (specialutbildade fastighetsmäklare) värdera priset på din bostadsrätt. Bostadsrättsföreningen måste i detta sammanhang betala en avgift till värderingsmannen som utför värderingen. Om det har gått mer än 18 månader sedan den senaste värderingen, måste en ny värdering genomföras.
  • Den offentliga fastighetsvärderingen: Med denna metod fastställs priset på din bostad av Skatteverket. Prissättningen tar hänsyn till både subventionerade och icke-subventionerade bostadsrätter samt varierande riktlinjer vid olika tidpunkter.

Steg 3: Jakten på din idealiska bostadsrätt

Efter att ha preciserat dina boendepreferenser och fastställt en stabil budget kan äventyret mot att hitta den perfekta bostadsrätten börja. Flera metoder kan assistera dig i din målinriktade sökning:

  • Online-portaler: Utnyttja onlineplattformar som Bostadsdeal.se, som presenterar ett urval av bostadsrätter tillgängliga på marknaden i ditt sökområde. Du kan söka efter bostadsrätt i hela Sverige, bostadsrätt i Stockholm, bostadsrätt i Göteborg, bostadsrätt i Malmö och bostadsrätt i Uppsala, och dessutom filtrera din sökning ytterligare baserat på olika kriterier såsom plats, storlek och pris för att hitta de mest passande alternativen.
  • Lokala annonser och anslagstavlor: Håll ett vakande öga på lokala annonser och inlägg i det område du önskar bosätta dig. Detta kan eventuellt leda dig till attraktiva bostadsrätter som möter dina behov.
  • Sociala medier och personligt nätverk: Informera ditt personliga nätverk och dina sociala medier om att du letar efter en bostadsrätt. Dina vänner och bekanta kan potentiellt vara en stor hjälp i jakten på den idealiska bostadsrätten.

Det är värt att notera att bostadsrätter ofta är i bättre skick än vanliga bostäder, då bostadsrättsföreningar har medel för att underhålla och uppgradera fastigheterna. De är också ofta mer ekonomiskt överkomliga än vanliga bostäder, eftersom bostadsrättsföreningars huvudsakliga mål inte är att generera vinst.

När du står inför att köpa en bostadsrätt är det kritiskt att undersöka bostadsrättsföreningens ekonomiska hälsa, gällande regelverk och stadgar, eftersom dessa kan ha en betydande inverkan på din vardag och generella liv i bostadsrätten.

Steg 4: Visning och analys av möjliga bostadsrätter

Efter att ha identifierat några potentiella bostadsrätter till salu blir det dags att planera visningar. Bedöm varje bostadsrätt baserat på dina förutbestämda kriterier och gör detaljerade anteckningar om fördelar och nackdelar för varje bostad. Särskilt bör du fokusera på:

  • Plats: Överensstämmer den med dina och eventuellt dina samboers preferenser och dagliga behov?
  • Utrymme: Är bostadens storlek och planlösning kompatibel med din livsstil och framtidsplaner?
  • Parkering och transportmöjligheter: Finns det praktiska lösningar tillgängliga för dig och dina gäster?
  • Användning av en byggnadssakkunnig: Överväg att ta med en professionell person för att inspektera bostadsrätten för eventuella betydande brister eller kommande reparationsbehov. Att ha en expert som kan identifiera potentiella problem eller områden som kan behöva framtida reparationer kommer att vara en ovärderlig resurs i ditt beslutsfattande.

Steg 5: Säkra köparens godkännande med ett köparintyg

Innan du påbörjar jakten på din bostadsrätt kan det vara fördelaktigt att inhämta ett låneförhandsbesked från din bank. Att bli förhandsbedömd och få ett köparintyg innebär att du redan är medveten om dina finansiella gränser innan du börjar utforska marknaden för tillgängliga bostadsrätter till salu. Med ett köparintyg i hand är du medveten om hur mycket du kan investera, vilket kan ge dig en betydande fördel under prisförhandlingarna.

Steg 6: Förhandla om priset på bostadsrätten

När du har valt bostadsrätten du vill köpa inleds fasen med prisförhandling. I denna fas bör du noggrant granska alla villkor, inklusive köpeskilling, kostnader, underhållskrav och möjliga övertagningsdatum, så att båda parter når en överenskommelse om tillfredsställande villkor. Anlita en bostadsjurist för att granska försäljningsunderlag, dokument och köpeavtal och ta med en byggnadssakkunnig för att identifiera eventuella brister i bostadsrätten som kan användas som förhandlingspunkter.

Se till att alla avtal och villkor är tydligt och noggrant dokumenterade i köpeavtalet för att undvika framtida missförstånd och tvister. Bibehåll en konstruktiv dialog med säljaren eller fastighetsmäklaren och involvera en juridisk rådgivare i processen för att säkerställa att alla aspekter av affären är juridiskt solida och fullständigt utforskade.

Steg 7: Advokatens roll i din bostadsrättsköpsprocess

När din jakt på bostadsrätter utvecklar sig är det klokt att inkorporera hjälp från en skicklig bostadsadvokat som kan navigera dig säkert genom köpprocessen. Din advokat kommer inte bara att säkerställa att du inte betalar ett orimligt högt pris, utan kommer också att erbjuda ovärderlig hjälp i förhandlingar med säljaren, noggrant genomgå alla relevanta dokument för att försäkra att allt är korrekt, assistera dig i att hitta den mest fördelaktiga finansieringen för ditt bostadsköp, och verifiera att bostadsrättsföreningens ekonomi är solid och hållbar.

Steg 8: Dialogen med ordföranden i bostadsrättsföreningen

När du betraktar en potentiellt intressant bostadsrätt är det fördelaktigt att arrangera ett samtal med bostadsrättsföreningens ordförande innan du slutför beslutet om köpet. Ordföranden kan ge värdefull insikt i föreningens ekonomiska hälsa, dela visdom om framtida planer och initiativ, informera om det nuvarande antalet boende i föreningen, och mycket mer. Du bör inte tveka att ställa många frågor om det finns element som du är osäker på, för att tillförsäkra att ditt beslut är välgrundat och genomtänkt.

Steg 9: Underteckning av köpekontraktet och genomförande av handpenningen

När du har bestämt dig för att gå vidare med köpet av bostadsrätten till det överenskomna priset är nästa steg att underteckna köpekontraktet. Avtalet bör inkludera en klausul om förbehåll för din advokats godkännande. Denna klausul låter din bostadsadvokat granska alla detaljer och det finstilta. Om det finns aspekter som inte är i ordning ger det dig friheten att dra dig tillbaka från affären utan att behöva betala en avgift. Denna period kan även användas för att finjustera finansieringsdetaljerna. Banken kommer ofta att kräva ett undertecknat köpekontrakt innan de kan frigöra lånet.

När din advokat inte har några invändningar och finansieringen är ordnad, kommer advokaten att informera fastighetsmäklaren om att affären har godkänts. Därefter kommer din bankrådgivare typiskt att överföra handpenningen till ett depositions-konto, som temporärt håller köparens medel säkra tills alla villkor i köpekontraktet är uppfyllda.

Steg 10: Flytten och personaliseringen av din nya bostadsrätt

Nu är det äntligen dags att flytta in och göra din nya bostadsrätt till ditt hem. Utarbeta en plan för inflyttningen och inredningen och se till att meddela alla relevanta institutioner och tjänster om din adressändring. Att flytta och inreda en bostadsrätt kan vara en enorm uppgift, så vi har förberett några guider för att hjälpa dig: 12 steg för att inreda din bostadsrätt - skapa ett hem som kompletterar din livsstil och Checklista för flytt till bostadsrätt.

Steg 11: Början på ditt nya liv i ditt nya hem

När betalningen för bostadsrätten har genomförts är bostaden din. Det är relevant att du ser till att regelbundet betala alla de löpande kostnaderna – inklusive skatt, amorteringar och ränta på lån – så att du fullt ut uppfyller de rättigheter och skyldigheter som medföljer. Dessutom är det av stor vikt att försäkra din bostadsrätt, så att du är skyddad om olyckan skulle vara framme.

Nu är det dags att fördjupa sig i ditt nya liv i bostadsrätten. Acklimatisera dig till din nya miljö, ta dig tid att njuta av de små dagliga sakerna och upptäck allt som ditt nya område har att erbjuda. Bjud in dina grannar på en kopp kaffe och arrangera en inflyttningsfest för att välkomna familj och vänner till din nya bostad.

 

Vanliga frågor