Upptäck Uppsalas charm: En guide till stadens historia, kultur och shopping

Uppsala, en av Sveriges mest historiska städer, har en djup historisk rikedom som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Staden, som en gång fungerade som huvudstad i det mäktiga Svea-riket och som kröningsstad för svenska monarker, är ett levande bevis på landets rika förflutna.
23. april 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Upptäck Uppsalas charm: En guide till stadens historia, kultur och shopping

Uppsala som by

Uppsala, en av Sveriges mest historiska städer, har en djup historisk rikedom som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Staden, som en gång fungerade som huvudstad i det mäktiga Svea-riket och som kröningsstad för svenska monarker, är ett levande bevis på landets rika förflutna. Sedan 1164 har Uppsala varit säte för ärkebiskopen, vilket ytterligare förstärker dess betydelse i kyrkohistorien. Dessutom är Uppsala känt för att vara hemvist för Nordens äldsta universitet, Uppsala universitet, som grundades 1477 och har bidragit till stadens akademiska prestige genom århundradena.

Kulturellt är Uppsala en skattkammare av historiska och kulturella juveler. Stadens katedral från 1200-talet står som ett majestätiskt monument över stadens religiösa och kulturella arv. Med en uppsjö av museer och historiska byggnader, som Uppsala slott och Gustavianum, erbjuder staden en mängd kunskap och skönhet till besökare och invånare. Studentlivet i Uppsala är särskilt framträdande, med ett myllrande antal studentföreningar och pubar som bidrar till en livlig atmosfär. Staden är också värd för en mängd olika kulturevenemang, inklusive teaterföreställningar, konserter och festivaler, som speglar dess dynamiska kulturliv.

När det kommer till naturen ligger Uppsala förtrollande på den vidsträckta Uppsalaslätten, omgiven av böljande åkrar och tät skog. Genom stadens hjärta rinner Fyrisälven som tillför stadsmiljön en pittoresk kvalitet. För naturälskare erbjuder Uppsala många populära naturområden som Stadsskogen och Kungsängen, perfekta för promenader, jogging eller bara njuta av en stund på landet. Med sin unika kombination av rik historia, blomstrande kultur och vackra naturlandskap står Uppsala som en stolt påminnelse om Sveriges arv och en inspirationskälla för kommande generationer.

Transportförhållanden i Uppsala

Uppsala har ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar och tåg. UL (Upplands Lokaltrafik) ansvarar för den största delen av kollektivtrafiken i regionen.

Bussar: Det finns ett stort nätverk av busslinjer som täcker hela Uppsala och angränsande kommuner. Bussarna är moderna och bekväma och de flesta linjer har lågfrekventa tjänster.

Spårvagn: Spårvägsnätet i Uppsala består av två linjer som går genom stadskärnan och ut till stadsdelarna Fålhagen och Gottsunda. Spårvagnarna är ett bekvämt och miljövänligt sätt att ta sig runt i staden.

Tåg: Uppsala Centralstation är en viktig järnvägsknut med förbindelser till Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer. Det finns även regionaltåg till städer i Uppland.

Cykel: Cykeln är ett populärt transportmedel i Uppsala. Det finns många cykelvägar och cykelbanor i staden, och det är lätt att ta sig runt med cykel.

Nyckeltal om Uppsala (2023)

Befolkning: 230 000 (2023)

Storstadsregionen: 400 000 (2023)

Provins: Uppland

Plats: 70 km norr om Stockholm

Område: 48,7 km²

Stora fastighetsbolag i Uppsala

Vasakronan: Sveriges största fastighetsbolag med cirka 500 000 kvadratmeter bostäder och cirka 280 000 kvadratmeter kommersiella lokaler i Uppsala.

Heimstaden Bostad: Ett av Sveriges största privata bostadsföretag med cirka 14 000 lägenheter i Uppsala.

Wallenstam: Ett fastighetsbolag med inriktning på bostäder och samhällsfastigheter med cirka 8 000 lägenheter i Uppsala.

Akademiska Hus: Ett fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter för universitet och högskolor i Sverige, med cirka 170 000 kvm i Uppsala.

Diös Fastigheter: Ett fastighetsbolag med inriktning på kontors- och butiksfastigheter med cirka 110 000 kvadratmeter i Uppsala.

Stadsdelar i Uppsala 

Uppsala har en mängd olika stadsdelar med varierande karaktär. Här är en kort beskrivning av några av de mest centrala:

Centrum: Uppsalas historiska centrum med gågator, butiker, restauranger och caféer. Här finns även Uppsala domkyrka, Universitetets huvudbyggnad och Carolina Rediviva.

Luft: Ett charmigt kvarter med kullerstensgator, trähus och studentbostäder. Det finns också många parker och grönområden.

Fålhagen: Ett modernt kvarter med villor, radhus och lägenheter. Det finns också en stor park, Fålhagens naturreservat.

Gottsunda: Ett miljonprogramsdistrikt med betongarkitektur och många hyreslägenheter. Här finns också Gottsunda centrum med butiker, restauranger och bibliotek.

Eriksberg: En expansiv stadsdel med nybyggda bostäder och kontor. Det är också hem till Uppsala Science Park och Uppsala Universitetssjukhus.

Bostadsområden i Uppsala

Uppsala har många trevliga kvarter med lägenhetskomplex, men några av de populäraste är:

Centrum: Det finns ett brett utbud av lägenheter i varierande storlekar och prisklasser. Du har nära till allt du kan tänka dig, men det kan vara ganska hektiskt och dyrt.

Luft: Ett charmigt kvarter med många fina lägenheter, ofta i äldre hus. Här är det lite lugnare än i centrum, men ändå nära till allt.

Fålhagen: Ett modernt kvarter med många nybyggda lägenhetskomplex. Här är det ofta lite dyrare, men du får en modern lägenhet med bra standard.

Gottsunda: En expansiv stadsdel med många lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter. Det är ofta billigare att bo här än i de centrala delarna av Uppsala.

Hus att hyra i Uppsala

Hyreslägenheter i Uppsala

Uppsala har många fina bostadsområden, men några av de populäraste är:

Sunnersta: Ett villakvarter med vacker natur och badplats vid Mälaren. Här är det tyst och fridfullt och många villor har stora tomter.

Nåntuna: Ett idylliskt gammaldags kvarter med charmiga villor. Här är det nära till natur och Mälaren, men lite längre till centrum.

Kungsängen: En lantlig stadsdel med stora villor och hästgårdar. Här är det nära till naturen och lugnt och fridfullt.

Balingsta: Ett blandat kvarter, inklusive villor. Här är det naturnära och goda kommunikationer.

Lägenhet att hyra i Uppsala

Butiker i Uppsala 

För välkända varumärken och varuhus:

Stadscentrum: Det främsta shoppingområdet med gågata och butiker som Åhléns City, NK Uppsala, MQ, Gina Tricot, Cubus med flera. Här finns också varuhus som Åhléns City och NK Uppsala.

Gränbystaden: Ett stort köpcentrum med över 100 butiker, inklusive populära märken som H&M, Zara, Lindex, KappAhl och Intersport. Det finns också biografer, en food court och en bowlinghall.

Forumgallerian: Ett litet köpcentrum i centrum, med en blandning av butiker, restauranger och caféer.

Relevanta länkar om Uppsala 

Läs mer om Uppsala på dissa sidor:

Uppsala Kommun
Besök Uppsala
Wikipedia: Uppsala
Uppsala på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Uppsala

Vanliga frågor