Hyra ut i andra hand

Vad innebär det att hyra ut i andra hand?

Att hyra ut i andra hand innebär att man hyr ut sin bostad till någon annan under en bestämd tidsperiod. Gäller det en bostadsrätt är det vanligt att styrelsen i föreningen måste godkänna att bostaden skall hyras ut i andra hand. Gäller det en hyresrätt är det hyresvärden som godkänner andrahandsuthyrningen. Oavsett om det är en bostadsrätt eller en hyresrätt skall följande informationen lämnas när du ska hyra ut i andra hand; tidsperiod, varför bostaden skall hyras ut samt vem som kommer att bo i bostaden under perioden. Ofta ber hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om andrahandsgästens personnummer.

Hitta en hyresgäst till din bostad

Vad som man som hyresvärd tänka på om man ska hyra ut i andra hand?

Om man som ägare till en bostad funderar att hyra ut i andra hand, oavsett om det är en lägenhet, villa, radhus eller annan form av bostad, så finns det flera saker man ska ta i beaktning. Det första gäller annonseringen av bostaden som man ska hyra ut i andra hand. Se till att du lägger upp annonsen på en pålitlig sida med många potentiella hyresgäster. Se också till att inkludera så mycket information som möjligt i annonsen samt att lägga till bilder.

Det andra gäller hyresgästen om man ska hyra ut i andra hand. Se till att du får all information om din potentiella hyresgäst, dvs referenser samt ordentlig kontaktinformation.

Sista och tredje delen gäller hyreskontrakt. Ett skriftligt andrahandskontrakt är att föredra när man ska hyra ut i andra hand, men det är dock ingen lag. Vid en potentiell tvist är det lättare att lösa tvisten med ett skriftligt hyresavtal. I hyreskontraktet är det viktig att så mycket som möjligt är med. Tidsperiod, hyra, när hyran ska betalas, vad som ingår i hyran, vad som händer om något går sönder, uppsägningstid och liknande. Det finns bra mallar som kan användas vid kontraktsskrivning när man ska hyra ut i andra hand.  

Mest populära kategorierna på Bostadsdeal.se:

På Bostadsdeal.se hittar du tusentals lediga hyresbostäder och bostäder till salu. Använd vår sökfunktion överst på sidan för att söka efter villa, bostadsrätter, lägenhet, rum, studentbostad, fritidshus, radhus och tomt i Stockholm, Göteborg, Malmö och resten av Sverige. Registrera dig som bostadssökande genom att klicka på "Sign up" överst på sidan, och få därefter besked om nya hyresbostäder, bostadsrätter och bostäder till salu som matchar din sökning. Upprätta en Sökannons och beskriv vilken typ av bostad du söker, så att bostadsägare som är registrerade på Bostadsdeal kan kontakta dig med erbjudande om bostäder som passar dina behov. Starta din bostadssökning på Bostadsdeal.se!

Hitta hyresbostad 

Letar du efter hyresbostad? Så har du kommit till rätt ställe! Vi är alltid uppdaterade med de nyaste hyreslägenheterna och husen som uthyres, och du kan upprätta en sökagent så att du får besked när det kommer en ny hyresbostad som passar dig. Du kan se alla de aktuella bostäderna som uthyres - hyreslägenheter, rum, hus och radhus som uthyres - på listan här. Klicka på rubriken vid varje bostad för att läsa mer. Söker du specifika typer av hyresbostäder, eller andra bostäder, så använd sökfunktionen för att specificera din sökning. Här kan du också söka efter storlek, hyra och om bostaden ska hyras ut tidsbegränsat eller med obegränsad hyresperiod, samt lägga till fler städer till din sökning.

Hitta bostad till salu

Letar du efter bostad till salu? Så har du kommit till rätt ställe! Vi är alltid uppdaterade med de nyaste lägenheter och hus till salu, och du kan upprätta en sökagent så att du får besked när det kommer en ny bostad som passar dig. Du kan se alla de aktuella bostäderna till salu - lägenheter, hus och radhus  - på listan här. Klicka på rubriken vid varje bostad för att läsa mer. Söker du specifika typer av bostäder,  så använd sökfunktionen för att specificera din sökning. Här kan du också söka efter storlek och pris, samt lägga till fler städer till din sökning.

Registrera dig som bostadssökande och få besked om nya bostäder 

Vår bostadssökmotor är alltid uppdaterad med de nyaste bostäderna. Du kan registrera dig som bostadssökande genom att trycka här - så får du besked om nya bostäder som matchar dina sökkriterier.