Hyra ut i andra hand

Vad innebär det att hyra ut i andra hand?

Att hyra ut i andra hand innebär att man hyr ut sin bostad till någon annan under en bestämd tidsperiod. Gäller det en bostadsrätt är det vanligt att styrelsen i föreningen måste godkänna att bostaden skall hyras ut i andra hand. Gäller det en hyresrätt är det hyresvärden som godkänner andrahandsuthyrningen. Oavsett om det är en bostadsrätt eller en hyresrätt skall följande informationen lämnas när du ska hyra ut i andra hand; tidsperiod, varför bostaden skall hyras ut samt vem som kommer att bo i bostaden under perioden. Ofta ber hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om andrahandsgästens personnummer.

Hitta en hyresgäst till din bostad

Vad som man som hyresvärd tänka på om man ska hyra ut i andra hand?

Om man som ägare till en bostad funderar att hyra ut i andra hand, oavsett om det är en lägenhet, villa, radhus eller annan form av bostad, så finns det flera saker man ska ta i beaktning. Det första gäller annonseringen av bostaden som man ska hyra ut i andra hand. Se till att du lägger upp annonsen på en pålitlig sida med många potentiella hyresgäster. Se också till att inkludera så mycket information som möjligt i annonsen samt att lägga till bilder.

Det andra gäller hyresgästen om man ska hyra ut i andra hand. Se till att du får all information om din potentiella hyresgäst, dvs referenser samt ordentlig kontaktinformation.

Sista och tredje delen gäller hyreskontrakt. Ett skriftligt andrahandskontrakt är att föredra när man ska hyra ut i andra hand, men det är dock ingen lag. Vid en potentiell tvist är det lättare att lösa tvisten med ett skriftligt hyresavtal. I hyreskontraktet är det viktig att så mycket som möjligt är med. Tidsperiod, hyra, när hyran ska betalas, vad som ingår i hyran, vad som händer om något går sönder, uppsägningstid och liknande. Det finns bra mallar som kan användas vid kontraktsskrivning när man ska hyra ut i andra hand.  

Mest populära kategorierna på Bostadsdeal.se: