Lediga jobb i Danmark

Flytta till Danmark? Få hjälp med ditt jobbsökande här
26. september 2022 | Skrivet av: Sara Petersen

Många svenskar flyttar till Danmark varje år för att söka jobb. Om du funderar på att flytta till Danmark är du förmodligen också intresserad av jobbmöjligheter på den danska arbetsmarknaden. 

Har du hittat en ny bostad i Danmark som ligger långt ifrån ditt nuvarande arbete eller jobb, då kan du också ha funderat på att skaffa ett nytt jobb i Danmark. Kanske behöver du mer pengar för att betala dina utgifter, kanske har du haft för mycket jobb att göra, eller så kanske du bara letar efter nya möjligheter i allmänhet eftersom din livssituation har förändrats.

När du ska hitta ditt nya jobb är det viktigt att du använder ett rationellt och systematiskt förhållningssätt, så att du lägger minsta möjliga tid på att skicka så många relevanta ansökningar som möjligt. Här kommer ett förslag på det optimala förhållningssättet när du ska hitta det perfekta jobbet, så snabbt som möjligt.

Om du vill veta mer om vilka slags jobb som generellt erbjuds i Danmark kan du gör det via jobindex, som portalen Jobsearch.dk har skapat. Du kan även komma åt dessa jobindex via startsidan på Jobsearch.dk.

1. Ta reda på vilka typer av lediga tjänster du vill söka

Hitta jobb i Danmark genom att börja med att ta reda på vilka typer av jobb du vill söka. Detta kan vara svårt, men det är avgörande att du är tydlig med vilken riktning du vill gå, så att du inte slutar med att du söker för många olika jobb. Ska du till exempel leta efter ett okvalificerat jobb, som till exempel receptionist, eller letar du efter ett kvalificerat jobb, till exempel pedagog, sköterska, socialarbetare eller annat.

Du kan läsa mer om hur du får reda på vilket jobb du ska söka här.

2. Gör en lista över de färdigheter du har

När du har fått reda på vilken typ av jobb du vill söka måste du skapa en lista över de färdigheter du har som är relevanta för det här jobbet. Det kan vara både professionella och personliga färdigheter. På så sätt kan du säkerställa att du också verkligen kan komma i fråga när du söker den här typen av jobb.

3. Hitta en kanal som har alla tillgängliga jobb

När du letar efter ett nytt jobb måste du skapa en översikt över de lediga tjänster som för närvarande finns på marknad samt en översikt över de företag som just nu söker nya medarbetare.

Det finns ett antal jobbportaler på marknaden, men nästan alla är bristfälliga. På de flesta jobbportaler kan du bara hitta relativt få av de jobb och tjänster som faktiskt erbjuds. Dessutom är många av jobben du kan hitta på de olika sajterna inte uppdaterade och inte längre tillgängliga.

På Jobsearch.dk genomsöker vi alla jobbsajter i Danmark många gånger dagligen. Jobsearch.dk är därför den största och mest uppdaterade jobbportalen i Danmark, och är därmed ett bra val för en kanal du kan använda för att få en övergripande överblick över de jobb som finns tillgängliga just nu. Du kan kontrollera de lediga jobb som finns på Jobsearch.dk genom att klicka på länken.

4. Få besked om nya lediga jobb via en jobbombud eller sökombud

När du letar efter ditt nya jobb är det också viktigt att du hittar ett sätt att få besked om nya jobb och tjänster så snart de dyker upp. Här kan det vara en riktigt bra idé att skapa en sökagent eller en jobbagent.

En sökagent och en jobbagent är tjänster som gör att du blir meddelad när det kommer nya lediga jobb som matchar de kriterier du har angett. På så sätt behöver du inte själv hålla koll på lediga jobb och tjänster, utan kan låta sökagenten göra jobbet åt dig.

Du kan skapa en sökagent eller en jobbagent på Jobsearch.dk. På Jobsearch.dk genomsöker vi alla jobbsajter i Danmark många gånger dagligen. Jobsearch.dk är därför den största och mest uppdaterade jobbportalen i Danmark. Med en sökagent eller en jobbagent på Jobsearch.dk kommer du att meddelas så snart ett nytt relevant jobb erbjuds i Danmark.

Du kan också använda den offentliga portalen jobnet när du söker jobb.

5. Hitta jobb via Rekryteringsbyrå eller rekryteringsdatabas

Det kan också vara en bra idé att kontakta och registrera dig på relevanta rekryteringsbyråer specialiserade på den bransch du söker efter lediga tjänster inom. Detta kräver dock att du verkligen matchar med relevant kompetens – annars bryr sig inte rekryteringsbyråerna om att gå vidare med dig som kandidat.
Du kan se en lista över rekryteringsbyråer eller rekryteringsföretag genom att klicka på länken.
Om du vill göra direkt rekruttering själv kan du med fördel göra det via en rekryteringsdatabas.

6. Ta reda på vilka specifika jobb du vill söka

Du har nu specificerat vilka typer av jobb du vill ha. Du har också fått igång dina kanaler, så att du får besked om nya relevanta jobb. Du är nu redo att söka jobb , men vilka jobb ska du söka?

Det är en väldigt bra idé att bekanta dig ordentligt med alla jobb du söker, så att du bara söker de jobb du verkligen är intresserad av. Det tar tid att söka enskilda jobb, då du måste anpassa din ansökan och CV för det enskilda jobbet. Kom ihåg att skriva en ny ansökan för varje jobb, och inte bara skicka samma varje gång, då det kommer att ge dem ett dåligt intryck och minska dina chanser att bli kallade till en intervju. Kom ihåg att det finns många gratis CV-mallar och CV-exempel och på internet.

7. Skriv individuella ansökningar om jobb

Sök jobb i Danmark på ett smart sätt där du ser till att ha ett bra personligt brev och CV, som du anpassar efter det enskilda jobbet. Kom ihåg att vara kreativ och tänka utanför boxen.

Det är viktigt att företaget kan se att du har lagt kraft på jobbansökan och att du verkligen är intresserad av att få jobbet i fråga. Det är naturligtvis också oerhört viktigt att företaget via din ansökan kan se att din kompetens stämmer överens med kraven för jobbet i fråga.
Du kan se hur du skriver en bra jobbansökan eller ansökan genom att klicka på länken. Du hittar exempel på jobbansökningar, ansökningsexempel och ansökningsmall genom att klicka på länkarna.

8. Förbered dig väl för anställningsintervjun

Innan du går på anställningsintervjun är det en bra idé att bekanta dig med företaget. Läs om företagets historia, värderingar, produkter och mycket mer. På så sätt kan du visa företaget att du är intresserad av dem och att du vet något om dem. Det är också bra att ha några frågor till företaget så att du kan visa att du är intresserad av att lära dig mer om dem.

Det är också viktigt att du förbereder dig inför de vanligaste frågorna du kan förvänta dig att få vid intervjun.

Du kan läsa mer om de vanligaste intervjufrågorna genom att klicka på länken.

9. Få en bra anställningsintervju

Se till att du är utvilad och avslappnad och självklart presentabel när du går på en anställningsintervju. När du väl intervjuas, kom ihåg att vara dig själv. Var ärlig och öppen och var inte rädd för att visa företaget vem du är. Intervjun är också ett bra tillfälle att lära känna företaget bättre, så ställ frågor när det är relevant. Kom ihåg att samtalet är din säljprocess. Om allt går som det ska är målet oftast att du börjar som anställd i företaget redan i slutet av följande månad.

10. Skriv ett uppföljningsmail efter anställningsintervjun

Om du själv fortfarande vill ha jobbet efter intervjun är det en riktigt bra idé att skriva ett uppföljningsmail. I mailet kan du uppmärksamma några av de positiva aspekterna av intervjun och varför du är rätt person för jobbet. Du kan också nämna några av de frågor du fortfarande har och varför du tycker att jobbet är intressant. Mailet är ett bra tillfälle att visa att du tar jobbet seriöst och att du har tänkt på hur du kan bidra till företaget.

11. Kom ihåg att söka fler jobb

Det är en bra idé att söka fler jobb än du egentligen är intresserad av. På så sätt har du fler alternativ och du kan välja det jobb som passar dig bäst. Du kan också söka jobb som ligger lite utanför din komfortzon. Detta kan ge dig nya utmaningar och göra dig mer kreativ.

Behöver du hjälp med ansökningsprocessen?

Du kan hitta exempel på jobbansökningar på nätet om du är osäker på hur du ska skriva den perfekta ansökan. Du kan också använda en mall för personligt brev för att skriva en så bra ansökan som möjligt. En jobbansökan är alltid komplicerad, men med de här tipsen kommer processen förhoppningsvis gå lite lättare.

Om du blir inbjuden till en anställningsintervju bör du förbereda dig väl inför den. Vi har listat de vanligaste frågorna vid anställningsintervjuer. I nästa steg bör du ha en uppfattning om vad du vill ha för lön. Det är en smart idé att använda en lönekalkylator och räkna ut vad som är rätt lön och pensionsavtal för dig med din bakgrund.

Så sätt i gång och hitta vakanser så att du kan göra det lediga jobbet till ditt eget. Om du gör detta ensam eller via rekryteringsföretag är upp till dig. Men i allmänhet går det att hitta jobb på internet.

Danska företag skiljer sig på många sätt från svenska företag. Det finns till exempel många danska företag som har företagsyoga-arrangemang

Søger du job i Danmark? Find arbejde hurtigt og nemt (Dansk)

At finde et nyt job kan være en udfordring. Det kan være svært at finde det helt rigtige job, der passer til dine jobønsker og din økonomi. Heldigvis er der mange muligheder for at finde ledige jobs.

Du kan starte med at kigge online. Du kan også kigge efter jobannoncer i aviser og på lokale bulletin boards. Mange nyansættelser sker via netværk eller uopfordrede ansøgninger, så det er også en god ide at kontakte virksomheder der ansætter medarbejdere med den type job du søger direkte. Læs mere om at søge arbejde herunder.

Find job på nettet

Når du søger job, er det vigtigt at få et samlet overblik over alle ledige job der passer til dig. Den allerhurtigste måde at finde ledige stillinger på er via nettet, hvor der er nogle få men meget gode jobportaler, der hele tiden indsamler nye jobs i deres databaser. Du kan således let se hvilke ledige jobs der udbydes i hele landet og indenfor alle brancher. Søg fx efter

 1. job som fastansat
 2. freelance jobs
 3. studiejob
 4. deltidsjob
 5. elev job
 6. praktik job
 7. arbejde hjemmefra
 8. weekend job
 9. vikar job
 10. job i udlandet
 11. fuldtidsjob

Søg job lokalt

Det giver dig en stor fleksibilitet i din jobsøgning, hvis du søger jobs i et bredt område. Jo længere væk fra din bopæl du vil søge, desto flere jobmuligheder har du. Men omvendt kan transporttiden også blive for lang, så det er en god ide at starte din jobsøgning i dit lokale område først. Start din søgning efter job København, job Odense, job Aarhus, job Aalborg, job Thisted, job Køge, job Viborg, job Svendborg, job Næstved her.

Skriv en god jobansøgning

Når du har fundet de jobs du gerne vil søge, skal du i gang med at skrive en jobansøgning til hvert job. Det er vigtigt at din ansøgning er professionel, velskrevet, ordentligt layoutet, uden stavefejl og indsendes inden ansøgningsfristen. Du skal vedlægge et CV med dine kontaktoplysninger, dine erfaringer og uddannelser mv.

Få gode råd om at skrive en god ansøgning , spørgsmål til jobsamtalen, og hvordan du finder CV-skabeloner her.

Tjek din løn før jobsamtalen 

Hvis du skal til jobsamtale, er det en god ide at gøre dig nogle tanker om hvilket lønniveau du vil være tilfreds med hvis du får stillingen. Her er det en god ide at beregne din løn via en lønberegner inden du går til samtalen. En god måde at få indtryk af lønniveauet er at tjekke hvad der tilbydes i løn i stillingsopslag for lignende stillinger. Prøv fx at tjekke disse sider for at se det generelle niveau for løn til sosu assistent, løn til pædagogmedhjælper, løn til pædagog mv.

Få overblik over ledige stillinger indenfor din branche

Der er stor forskel på hvor mange jobs der udbydes, afhængigt af hvilken branche man søger indenfor, hvor i landet man søger, om man søger fuldtid, deltid eller freelance osv. Nogle brancher har mange ansatte, mens andre brancher som er mere specialiserede har langt færre.

Hvis du søger job indenfor en branche med mange medarbejdere vil der typisk også blive udbudt mange ledige stillinger. Det er vigtigt at du får overblik indenfor alle ledige jobs i din branche, så du får så mange gode valgmuligheder som muligt når du skal vælge dit fremtidige drømmejob. På disse sider kan du fx se stort set alle ledige kundeservice job, job som skraldemand, indkøber job, handicaphjælper job, chauffør job, lægesekretær jobs, lærervikar job, piccoline job , receptionist job mv.