Guide: Så hittar du en lägenhet att hyra

Behöver du hjälp med att hitta en lägenhet, hyresrätt eller hyreslägenhet? Så har du kommit helt rätt! I denna guide kommer vi genomgå några av de saker som du ska vara uppmärksam på när du söker uthyrning av lägenhet.
11. november 2022 | Skrivet av: Ludvig Kofoed

Behöver du hjälp med att hitta en lägenhet, hyresrätt eller hyreslägenhet? Så har du kommit helt rätt! I denna guide kommer vi genomgå några av de saker som du ska vara uppmärksam på när du söker uthyrning av lägenhet. Följ stegen i guiden nedan, så har du kommit en bra bit på vägen att hitta den perfekta lägenheten!

Du kan alltid söka bland alla bostäder att hyra via dessa länkar: hyra lägenhet, hyresbostad, hyresrätt, hyra hus, hyra rum, hyra bostad, hyra studentbostad, hyra studentlägenhet, hyreslägenhet.

1. Överväg dina behov

Först och främst ska du överväga vilka behov du som hyresgäst har för en lägenhet, lägenhet att hyra, rum att hyra eller hus att hyra. Vilken storlek och hur många m2 ska lägenheten vara? Ska det vara ett rum, en lägenhet, en studentbostad eller ett hus? Behöver du en egen parkering? Hur lång ska hyresperioden vara? Var ska lägenheten ligga – ska den ligga i ytterkanten av stan eller i centrum? Hur mycket är du villig att betala i hyra? Ska lägenheten ha en uteplats, altan, trädgård, badkar osv.? Hur ska fastigheten se ut? Vilken våning ska lägenheten ligga på? Vill du ha natur nära? Ska lägenheten ligga vid havet? Vad ska månadshyran vara? Ska lägenheten ligga nära ett visst universitet? Söker du ett förstahandskontrakt?

Frågorna är många. När du vet vilka behov du har kan du starta en lägenhetssökning efter jakten på en lägenhet som uppfyller dina krav.

2. Sök på internet efter lägenhet

Det finns många bra hemsidor med lediga lägenheter att hyra, där du kan söka efter lägenheter, bostadsförmedlingar, privata hyresvärdar och hyresvärdar. Kom ihåg att söka på fler olika bostadsportaler för att hitta den bästa lediga lägenheten till det bästa priset. Du kan söka direkt efter alla typer av lägenheter på vår bostadsportal Bostadsdeal.se, som är en av de största svenska portalerna för bostadsuthyrning och som ger en överblick över hela bostadsmarknaden i Sverige.

Du kan använda dessa länkar för att gå direkt till en bestämd typ av sökning: Hyra lägenhet, hyra hus, hyra rum, hyra bostad, hyresbostad, hyra studentbostad, hyresrätter, hyreslägenhet, hyresrätt, ledig lägenhet, ledigt hus, ledigt rum, ledig bostad, ledig studentbostad, ledig studentlägenhet, ledig hyreslägenhet, lediga hyresrätter, lediga lägenheter, lediga hyresbostäder, lediga hus, lediga rum, lediga bostäder, lediga studentbostäder, lediga studentlägenheter, lediga hyreslägenheter.

3. Kontakta hyresvärden

När du har hittat en lägenhet som du är intresserad av ska du kontakta hyresvärden. Du ska vara förberedd på att skriva en ansökning till hyresvärden där du berättar lite om dig själv och varför du vill hyra lägenheten. Du kan också be om en visning av lägenheten, så du kan se den med egna ögon.

4. Få hyreskontraktet kollat av en jurist

När du har hittat din nya lägenhet ska du skriva under ett hyreskontrakt med hyresvärden. Det är viktigt att du får rådgivning från en jurist så att du säkrar dig att allt är som det ska. Ett hyreskontrakt ska bland annat innehålla information om hyra, deposition, värmeförbrukning, skick vid inflyttningen med mera. Du ska bl.a. vara väldigt uppmärksam på skicket av hyresobjektet vid inflyttning. Låt alltid en advokat eller jurist kontrollera hyreskontraktet innan du skriver under det.

5. Kolla upp hyresvärden ordentligt

Om hyresvärden själv hyr lägenheten är det inte säkert att personen får hyra ut den i andrahand till dig. I den situationen kan du be hyresvärden om dokumentation som visar att personen har tillåtelse att hyra ut lägenheten i andrahand. Även om hyresvärden vill hyra ut en lägenhet som personen själv äger är det inte säkert att personen får göra detta. Kolla upp bostadsrättsföreningens regler kring detta.

6. Deposition

När du har skrivit under hyreskontraktet ska du eventuellt betala en deposition till hyresvärden. Depositionen är en säkerhet för hyresvärden om du skulle orsaka skador på lägenheten eller inte betala hyran. Depositionen är typiskt mellan 1-3 månaders hyra. När både du och hyresvärden har skrivit under hyreskontraktet har du typiskt några dagar på dig att överföra den eventuella depositionen. Du bör då endast överföra pengar till en bank i ditt eget land.

Du ska aldrig föra över deposition i dessa situationer:

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten till en utländsk bank.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten till en person som du inte har träffat fysiskt.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten innan du har ett hyreskontrakt som är underskrivet av bägge parter.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten innan du har kollat upp om hyresvärden har rätt att hyra ut lägenheten.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten innan du har fått en visning av lägenheten.

7. Avtala om inflyttning

Kom ihåg att göra ett klart avtal med hyresvärden omkring inflyttningen. När kan du flytta in? När kan du få nycklarna? Osv. Osv.

8. Flytten

När allt är på plats kan du börja flytta in i din nya lägenhet. Kom ihåg att adressändra.

Hyra bostad – hitta hyresbostad snabbt och enkelt

Att hyra bostad kan vara en stor utmaning. Det kan vara svårt att hitta exakt den hyresbostad som passar dina behov och budget. Lyckligtvis finns det många alternativ för att hitta en ledig bostad att hyra.

Du kan börja med att titta på nätet. Du kan också leta efter annonser i tidningar och på lokala anslagstavlor. Det är också värt att kolla upp fastighetsbolag i området då de ofta skriver på sin hemsida om det finns en ledig bostad att hyra.

Hitta bostad att hyra på nätet

När du letar efter en bostad att hyra är det viktigt att få en samlad överblick över alla tillgängliga hyresrätter som passar dig. Det snabbaste sättet att hitta en ledig hyresbostad är via internet, där det finns ett fåtal men väldigt bra hemsidor som ständigt samlar in nya hyresbostäder i sina databaser. Du kan därmed enkelt se vilka bostäder att hyra som erbjuds i hela landet. Sök till exempel efter hyra bostad Stockholm, hyra bostad Malmö, hyra bostad Göteborg och hyra bostad Jönköping här. Du kan se en omfattande översikt över tillgängliga bostäder att hyra här.

Hyra lägenhet - var hittar du lägenheter att hyra?

Att hyra lägenhet är ett bra alternativ om du inte vill äga din lägenhet själv. Du behöver inte betala för att köpa lägenheten utan istället betala en månadshyra till hyresvärden samt eventuellt en deposition och förutbetald hyra vid inflyttning. När du hyr lägenhet är det en bra ide att få en advokat till att kolla hyreskontrakten. Det är inte alltid lätt att hitta lägenheter att hyra, därför är det viktigt att veta var man ska leta.

Du kan hitta lediga hyresrätter genom att gå runt i de områden där du vill hyra en lägenhet. Du kan också ha turen att hitta din hyreslägenhet genom att kontakta lokala bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag, eller genom att söka på internet. Det finns många hemsidor som har en lista över lediga lägenheter för uthyrning, så du kan hitta det du letar efter ganska enkelt på internet. På nätet kan du till exempel hitta översikter när du vill hyra lägenhet i Stockholm, hyra lägenhet i Malmö, hyra lägenhet i Göteborg och hyra lägenhet i Jönköping här. Du kan se en omfattande översikt över lägenheter att hyra här.

Hus att hyra – ett alternativ

Den vanligaste typen av hyresbostäder är lägenheter. Men även om utbudet är mindre har du också goda möjligheter att hyra hus – antingen en villa att hyra eller ett radhus att hyra. När du hyr hus eller radhus får du ofta en trädgård inkluderad i hyreskontraktet – något som du i de allra flesta fall får klara dig utan om du hyr en lägenhet. Därför är hus att hyra en populär lösning för barnfamiljer.

Om du är intresserad av att hyra hus i Stockholm, hyra hus i Malmö, hyra hus i Göteborg eller hyra hus i Jönköping kan du söka här. Du kan få en samlad översikt över radhus att hyra här.

Använd en bra bostadsportal

När du söker efter bostad att hyra är det viktigt att du använder dig av en bostadsportal som ger dig en bra samlad överblick över lediga bostäder på marknaden. Det är viktigt att du kan söka på pris, storlek, plats osv. och att i stort sett alla bostäder som för närvarande hyrs ut finns på bostadsportalen du använder.

Du kan till exempel börja söka efter bostadsportal Stockholm eller bostadsportal Malmö här.

Letar du efter studentbostad?

Som student kan det vara svårt att hitta rätt studentbostad. Det kan vara långa väntetider och det är många sökande, särskilt vid studiestart. En bra lösning kan vara att hitta en mindre lägenhet eller ett rum att hyra som du kan bo i medan du studerar – eller kanske en större lägenhet som du kan dela med andra.

Du kan börja söka efter studentbostad i Stockholm, studentbostad i Malmö, studentbostad i Göteborg eller studentbostad i Lund här. Du kan få en samlad översikt över bostäder lämpliga för studentbostäder här.

Hitta lediga lägenheter

Om du letar efter en ledig lägenhet kan du hitta den genom att söka på nätet. Det finns många olika typer av lägenheter över hela landet, så det är lätt att hitta den som passar dina behov. Vid första anblick kan det verka som en överväldigande uppgift, men det är faktiskt ganska enkelt. Du kan börja med att söka efter lägenheter för uthyrning eller till salu i ditt område för att se vad som finns tillgängligt. Det är också en bra idé att undersöka vad som ingår i priset så att du vet vad du får för pengarna. Det kan vara allt från möbler till städning och andra tjänster. När du har hittat den lägenhet som passar dina behov kan du kontakta hyresvärden eller säljaren för mer information.

Det finns flera olika bra onlinetjänster som kan hålla dig uppdaterad om var det finns lediga lägenheter just nu. Här kan du till exempel se 1-rum lägenhet, 2-rum lägenhet eller 3-rum lägenhet . Om du är intresserad av ett specifikt område kan du se en översikt över lägenhet Stockholm, lägenhet Malmö, lägenhet Göteborg och lägenhet Jönköping här. Du kan se i stort sett alla lediga lägenheter här.

Rum att hyra

Ett rum att hyra är den första bostaden för många som flyttar hemifrån. Det finns många typer av rum att hyra. Du kan till exempel hyra av en privat hyresvärd, flytta in i en studentkorridor eller hyra ett ungdomsboende. En del rum hyrs ut via väntelistor, men det finns även många rum som är lediga och kan hittas på nätet.

Du kan börja din sökning om du vill hyra rum i Stockholm, rum i Malmö, rum i Göteborg eller rum i Jönköping här. Du kan få en allmän översikt över rum att hyra här.

Köpa en bostadsrätt – hur gör jag?

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening (brf). 

Bostadsrätter är en bostadsform där du betaler ett belopp för rättigheten att bo i bostaden, som typisk är en lägenhet, och då en mindre månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Som boende har du ansvar för vissa delar av bostaden, tex väggar, golv och tak.

Att leta på internet är en bra början om du vill hitta en bostadsrätt till salu.

Om du söker bostadsrätt i ett bestämt område kan du hitta bostadsrätt i Stockholm, bostadsrätt i Malmö, bostadsrätt i Göteborg och bostadsrätt i Jönköping här. Du kan få en samlad översikt över bostadsrätter här.