Så här hyr du ett hus – de 8 viktigaste stegen

När du vill hyra ett hus är det väl att du är fokuserad på sökprocessen från A till Ö, tills du har hittat den ideala platsen som uppfyller dina behov. Vi har sammanställt denna guide om de 8 viktigaste stegen när du vill hyra ett hus.
28. september 2023 | Skrivet av: Leonora Jensen
Så här hyr du ett hus – de 8 viktigaste stegen

När du vill hyra ett hus är det väl att du är fokuserad på sökprocessen från A till Ö, tills du har hittat den ideala platsen som uppfyller dina behov. Vi har sammanställt denna guide om de 8 viktigaste stegen när du vill hyra ett hus.

Om du överväger att hyra ut ditt hus, kan du istället titta på vår guide: Hyr ut ditt hus via 10 enkla steg.

Steg 1: Definiera dina behov, krav och preferenser

Börja jakten på ditt framtida hyres-hus med att klargöra dina exakta behov och preferenser. Det är väl att klargöra vad som är rätt hus för dig. Överväg följande frågor:

 • Hur vill du bo? Föredrar du ett hus med en stor eller liten trädgård, många eller få rum, källare eller kanske ett garage?
 • Hur mycket värde lägger du vid läget? Är det relevant för dig att bo nära natur, i ett familjevänligt område eller nära skola, supermarket eller läkare?
 • Hur matchar husets storlek och layout dina nuvarande och framtida behov?
 • Är närhet till kollektivtrafik eller bra parkeringsmöjligheter relevant för dig?
 • Hur lång hyresperiod överväger du?
 • Vad är din budget för hyra? Kom ihåg att överväga ytterligare kostnader som trädgårdsskötsel, snöröjning, värme, vatten osv.
 • Finns det speciella faciliteter eller egenskaper hos huset som är viktiga för dig, till exempel ett modernt kök, flera badrum eller kanske en verkstad?
 • Hur prioriterar du faktorer som närhet till vatten, en vacker utsikt, eller en speciell arkitektonisk stil?
 • Har du specifika önskemål eller krav på din nya bostad, baserat på din livsstil, som till exempel ett hemmakontor eller plats för husdjur?

Steg 2: Sök efter hus att hyra

Börja din sökning med att leta på olika plattformar som listar hus till uthyrning. Använd sökfilter för att hitta hus som uppfyller dina specifika behov och krav på storlek, typ och plats. Skapa en lista över hus att hyra som fångar ditt intresse och notera aspekterna som gör varje hus intressant för dig.

Här är några sökmetoder du kan överväga:

 • Onlineportaler: Använd onlineportaler som Bostadsdeal.se, som presenterar dig med en bred variation av tillgängliga hus i ditt föredragna område. Sök till exempel efter hyra hus i hela Sverige, hyra hus i Stockholm, hyra hus i Göteborg, hyra hus i Malmö och hyra hus i Uppsala. Anpassa din sökning med avseende på faktorer som plats, storlek och pris, så att du kan hitta de alternativ som bäst passar dina behov.
 • Lokala annonser och anslagstavlor: Håll utkik efter lokala annonser i tidningar och på anslagstavlor i det område du överväger att flytta till. Detta kan vara ett bra sätt att hitta attraktiva erbjudanden på hus att hyra som uppfyller dina förväntningar och framtidsplaner.
 • Sociala medier och nätverk: Informera ditt nätverk att du letar efter ett hus att hyra och be dem om hjälp med din sökning. Använd sociala medier för att sprida ordet och delta i olika communitygrupper som kan hjälpa till att hitta det rätta huset att hyra. Bostadsdeal.se har etablerat ett antal olika Facebook-grupper för bostadssökande som du är välkommen att använda.

Trin 3: Besök och utvärdera de hus du har hittat

När du har identifierat några lovande hus att hyra, är det dags att arrangera visningar. Under dessa bör du utvärdera husen baserat på dina uppsatta kriterier och anteckna för- och nackdelar med varje hus. Var särskilt uppmärksam på följande aspekter, som ofta är mer framträdande när man hyr ett hus:

 • Passar platsen dina och dina eventuella sambos behov och livsstil? Överväg den extra utrymmet, trädgården eller närheten till naturen, som ett hus ofta erbjuder.
 • Finns det tillräckligt med utrymme, både inomhus och utomhus? Överväg om husets storlek och omgivningarna harmonierar med din livsstil och familiens behov.
 • Finns det bra parkeringsmöjligheter och transportmöjligheter för dig och dina gäster? Överväg även förvaringsmöjligheter och eventuella extra faciliteter som ett garage eller förråd.

Trin 4: Förhandling av hyreskontraktet

När du har hittat ditt potentiella drömhus är det dags att förhandla om hyreskontraktet. Det är väsentligt att du granskar alla villkor noggrant – inklusive hyra, deposition, underhåll av både hus och trädgård, samt uppsägningsmeddelanden - så att båda parterna är nöjda med avtalet. Se till att alla överenskommelser och villkor tydligt anges i kontraktet, för att undvika framtida missförstånd. Det är särskilt relevant att klargöra ansvarsområden för underhåll av trädgård och eventuella andra utomhusområden, inre underhåll, byte av vitvaror när de går sönder etc.

Trin 5: Betala deposition och underteckna hyreskontraktet

Nästa steg, när du har hittat huset du vill hyra, är att betala den överenskomna depositionen och skriva under hyreskontraktet. Genomgå kontraktet noggrant så att du är säker på att alla relevanta punkter är inkluderade innan du skriver under. Det är en bra idé att söka vägledning från en juridiskt kunnig person för att granska hyreskontraktet.

Trin 6: Flytt och inredning av ditt nya hus

Nu är det dags att flytta in och börja inreda ditt nya hus. Skapa en detaljerad plan för flyttprocessen och inredningen av huset, som inkluderar potentiella områden som trädgård och eventuella andra utomhusområden. Kom ihåg att anmäla din flyttning till alla relevanta myndigheter. Att flytta in i ett nytt hus och få allt på plats är en stor uppgift. Därför har vi sammanställt dessa guider som vi hoppas kan hjälpa dig i processen: 12 steg för att inreda ditt hus - skapa ett hem som kompletterar din livsstil samt Flyttchecklista för hus.

Trin 7: Starta vardagen i ditt nya hus

Efter flytten är det dags att börja din nya vardag i huset. Ta dig tid att acklimatisera dig till ditt nya hem och börja gradvis utforska området och dess faciliteter. Bjud in dina nya grannar på kaffe och arrangera en stor inflyttningsfest där du kan introducera din familj, vänner och bekanta till ditt nya hus.

Trin 8: Ha ett gott samarbete med din hyresvärd

Ett gott samarbete med din hyresvärd är grundläggande, särskilt när du hyr ett hus. Kommunicera öppet kring eventuella underhållsuppgifter, som ofta kan vara fler och mer omfattande i ett hus jämfört med en lägenhet, och se till att följa de överenskommelser och regler som anges i hyreskontraktet. Betala alltid din hyra i tid för att undvika konflikter och missförstånd, och för att upprätthålla en god relation till din hyresvärd.

Vanliga frågor